Понеделник, 23 Май 2022
            
Горна Оряховица Други

26-килограмов тумор извадиха хирурзи от корема на мъж от Горнооряховско

  28.11.2021 12:21
26-килограмов тумор извадиха хирурзи от корема на мъж от Горнооряховско

Хирурзи от Университетската болница в Плевен са отстранили 26-килограмов тумор от корема на 57-годишен пациент, съобщава БТА. Мъжът е прегледан първоначално от д-р Илко Костурков, гастроентеролог в МБАЛ „Иван Рилски” в Горна Оряховица, който насочва пациента по спешност към Плевен.
Операцията е извършена в УМБАЛ „Д-р Георги Странски” и продължила над 5 часа, съобщил за Агенцията говорителят на лечебното заведение Момчил Цветков.
„Хирурзите д-р Кирил Недялков, д-р Ивайло Пресолски и д-р Васил Димитров, както и анестезиолозите д-р Силвия Йолова и д-р Доцински извършват сложната процедура по изваждането на множество разнокалибрени формации туморна тъкан, представляваща гигантски ретроперитониален липосарком”, обясняват от Болницата.
Туморът е притискал големите кръвоносни съдове в корема, а пациентът е бил със сериозно затруднение в дишането и отоци по долните крайници. Всички коремни органи са били под диафрагмата в продължение на години. Основните сериозни оплаквания са с давност от поне две години, но не се знае точно от колко време туморът е се развивал и е достигнал до тези гигантски размери, коментират медиците.
Според хирургът д-р Пресолски в 40-годишната си практика не е виждал толкова голямо образувание.
След операцията, извършена миналата седмица, пациентът се възстановява добре в отделението по „Колопроктология и гнойно - септична хирургия”, уточняват от УМБАЛ „Д-р Георги Странски”.


Ключови думи
26-килограмов тумор д-р Костурков
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати