Понеделник, 21 Фев 2022
            
Горна Оряховица Други

Община Горна Оряховица работи по проект за нулеви отпадъци

  19.11.2021 12:07
Община Горна Оряховица работи по проект за нулеви отпадъци

Напредъка по проекта  „Община Горна Оряховица работи за общество с нулеви отпадъци“ отчетоха днес кметът инж. Добромир Добрев и екипът. Проектът е по процедура „Изпълнение на демонстрационни проекти в областта на управление на отпадъците“ и се финансира от Оперативна програма „Околна среда 2014 - 2020“.
Главната цел на проекта е да се намалят количествата битови отпадъци, генерирани на територията на общината, и да се повиши самосъзнанието за прилагане на мерки за предотвратяване на образуването на отпадъци и разделно събиране на специфичните потоци. Казано по друг начин, идеята е да се формира у гражданите екологично отношение към отпадъците, а не просто те да бъдат изхвърляни в най-близкия контейнер.

Проектът предвижда дейности, насочени към предотвратяване на образуването на отпадъци, стимулиране на повторната им употреба и рециклирането.

В рамките на дейностите за увеличаване на количествата разделно събрани битови отпадъци от хартия, на 1 и на 15 октомври в училища в Горнооряховско бяха проведени акции за събиране на стара хартия. Включиха се 9 основни и 3 средни училища, в които събраха 9630 кг хартия. За участието и усилията им, децата получиха спортни артикули.

Проведените до сега инициативи в рамките на проекта срещнаха голям интерес сред учениците, особено сред най-малките. Това е един от начините да възпитаваме у децата ни трайни навици за разделно събиране на отпадъците, а от тук и за опазване на околната среда, коментира инж. Добромир Добрев.

По проекта се работи активно за предотвратяването на образуването на отпадъци от пластмасови изделия за еднократна употреба. В тази връзка за участниците в тадиционната щафетна обиколка на Горна Оряховица са закупени 200 бутилки за многократна употреба, с които са заменени пластмасовите.

Изготвен е план с мерки за поетапна подмяна на съдове, чаши и прибори и др. за еднократна употреба в общинските звена. Поддейността е насочена към персонала на администрацията на Община Горна Оряховица, Общинския съвет, общинските предприятия,общински търговски дружества и др.

Дейностите вкючват също стимулиране на бизнеса за намаляване количеството битови отпадъци и прилагане на мерки за предотвратяване на пластмасови отпадъци за еднократна употреба. Дейността е насочена към представителите на бизнеса от града и от други населени места в общината, които управляват обекти като заведения за обществено хранене, места за настаняване (хотели и др.подобни), бензиностнации, кафе-барове, магазини и др. И общинските звена, и бизнесът са анкетирани за нагласите и готовността им да преминат към използването на продукти за многократна употреба. Всички, сред които е проведено допитването, са отчели нуждата от промяна в мисленето и са заявили готовност да станат част от процеса.

С по 0,245 т. годишно ще намалеят отпадъците от пластмаса, генерирани в Горнооряховско, в резултат на проекта.

Друга много важна дейност от него е закупването и поставянето на четири контейнера за отпадъци от текстил. Такива контейнери ще има в парк „Детски кът“, парк „Николай Панайотов“, на Общинския пазар и в кв. „Гарата“ в близост до ДГ „Божур“. Избраните локации се посещават често от много горнооряховчани и ще бъдат удобни за гражданите. Предстои  подписване на споразумение със специализирана фирма за събиране на отпадъците от контейнерите и извозването им до центрове за подготовка за повторна употреба.

По думите на кмета инж. Добромир Добрев, тези контейнери ще бъдат поставени още в началото на следващата година.

Само с общи усилия можем да постигнем целите, които сме си поставили по проекта, и да запазим резултатите, смята инж. Добрев.

Административният договор за изпълнение на проекта бе сключен на 15 септември 2020 г. между Министерството на околната среда и водите и Община Горна Оряховица в качеството й на бенефициент. Общата стойност на проекта е 376 494,88лв., от които 320 020,65 лв. са от Европейския фонд за регионално развитие, а 56 474, 23лв. са национално съфинансиране от държавния бюджет. Срокът за изпълнение на проекта е 23 месеца – до 31 август 2022 г. Ръководител на проекта е инж. Гергана Тодорова.

Биляна МИЛЧЕВА

 


Ключови думи
нулеви отпадъци Горна Оряховица
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати