Събота, 12 Фев 2022
            
Избори 14 ноември 2021

Проф. Костадин Ангелов, водач на листата на ГЕРБ-СДС: Сегашното правителство действа панически, управляващите не познават нормативната уредба

  10.11.2021 15:56
Проф. Костадин Ангелов, водач на листата на ГЕРБ-СДС: Сегашното правителство действа панически, управляващите не познават нормативната уредба

Сегашното правителство действа панически и взима решения под натиска на общественото мнение. Коментарът е на водача на листата на ГЕРБ-СДС във Велико Търново и ексминистър на здравеопазването проф. Костадин Ангелов. Направи го във връзка със ситуацията с тестването за коронавирус на учениците и връщането към присъствена форма на обучение.

Проблемът с тестването на учениците е много отдавна. М. г., когато стартирахме обсъжданията за въвеждане на тестването при учениците, нямаше такива щадящи тестове, само обикновени антигенни тестове за назофарингиален секрет, които са инвазивни и причиняват известен дискомфорт. Тогава проведохме мащабно проучване сред всички родители, което доказа, че 85% от тях не желаят децата им да бъдат тествани. Това беше голям проблем. Отдавам го на наша грешка и още тогава си признахме, че не успяхме добре да изговорим този проблем с родителските организации. Трябваше по-добре да го представим, трябваше по-добре да го обясним, но времето не ни стигна. Някъде около 2 седмици водихме този дебат, но хората не се съгласиха, сподели проф. Ангелов.

Сега се допусна същата грешка, смята той, и то защото всичко, което се случи преди, беше зачертано и отречено от настоящите управляващи.

Което е много грозно. Знаете – народ, който не познава историята си, е осъден да я преживее отново. Много отдавна трябваше да бъде говорено с родителите. Знаете, че имаше един план, приет от Министерския съвет, в който това не е разписано. Това означава, че изобщо не е мислено за обучението на децата в началото на тази учебна година. Тестовете, които в момента се предлагат, са за професионална употреба и това много притеснява родителите. Стресираща за детето е мисълта, че ако тестът му излезе положителен, то веднага се отделя, родителите трябва да го заведат в лечебно заведение, където да му се направи PCR тест. Съответно това за него е някакъв вид психологична травма. Родителите, учителите отново са разделени, каза проф. Ангелов. И припомни, че тестове в България има само за половината области в страната.

Това показва лошо планиране, показва, че не е мислено предварително. Това е гасене на пожар от едно хаотично правителство, което взима решенията си под обществен натиск. Действията са панически. Думите са на директора на Националния център по общестевно здраве и анализи, който център извършва оценка на системата на здравеопазването, припомни водачът на листата на ГЕР-СДС.   

Решението е много просто, смята проф. Ангелов. Според него трябва да се приоритизират секторите, които имат значение за развитието на държавата ни като държава – образование, здравеопазване, култура и спорт.

Тези 4 сектора категорично трябва да бъдат отворени и да полагаме грижи тези приоритети да станат национални. Второ, трябва да приоритизираме децата, които могат да получат ефективно образование в електронна среда – учениците от пети клас нагоре. Така че яслите, детската градина, учениците до 4 клас задължително да са на присъствено обучение.

Много световни изследвания доказват, че пускането на децата в училище увеличава репродуктивното число на вируса с 25%. Този ръст на заболелите трябва да бъде компенсиран с мерки в друг сектор, който да бъде контролиран, за да постигнем ефективно управление на пандемията. Мерките, които се налагат, са за да дадат възможност на системата на здравеопазването да се справи ефективно с проблемите пред нея. Но хората, които в момента управляват системата, не познават нормативната уредба, категоричен бе проф. Костадин Ангелов.

Проф. Ангелов и колегите му във великотърновската листа Димитър Николов, Росица Димитрова и Георги Тодоров, както и водачът на листата в Добрич и бивш социален министър Деница Сачева посетиха Самоводската чаршия. Преди това проф. Ангтелов, Деница Сачева и Росица Димитрова бяха в най-новия център за комплексни социални услуги в старопрестолния град. Там за хората, които се нуждаят от подкрепа, е създадена среда, максимално близка до семейната.

Старата столица е еталон в България за предлагани социални услуги, в грижата за хора от всички уязвими групи. Посетил съм доста подобни институции в страната – това, което видях във Велико Търново, наистина ме впечатли. Условията са много добри, видях как се полагат грижи за деца със специални образователни потребности. Като лекар съм сигурен, че те получават точно тази подкрепа, от която имат нужда и това е широко отворена врата за тях към бъдещето, коментира проф. Костадин Ангелов. Той подчерта, че двигателят на всичко, което се случва в сферата на социалните услуги във Велико Търново, е Росица Димитрова.

В управленската програма на ГЕРБ е предвидено продължаване на инвестициите в изграждане на модерни социални услуги с все по-високо качество, програми за кариерно развитие, по-добро заплащане на социалните работници и служители, както и цялостна реформа на социалната система за по-ефективна и целенасочена подкрепа за хората с увреждания и тяхната интеграция.

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!


Ключови думи
проф. Костадин Ангелов Деница Сачева Росица Димитрова
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати