Вторник, 27 Сеп 2022
            
Велико Търново Култура

Камен Калев пристига във Велико Търново, за да представи новия си филм”Февруари”.

  10.11.2021 06:49
Камен Калев пристига във Велико Търново, за да представи новия си филм”Февруари”.

Новият филм на режисьора Камен Калев тръгва по българските екрани след изключително успешно представяне на световната сцена. Сред многобройните му успехи е включването в официалната селекция на кинофестивала в Кан през 2020 наградата за най-добър български филм на тазгодишното издание на София Филм Фест.

Петък вечер от 19:30 в кино Искра Камен Калев ще представи лично "Февруари" пред великотърновските почитатели на филмовото изкуство и ще е на разположение за разговор с всички желаещи да обсъдят филма лично с автора след прожекцията. Очаква се към събитието да има голям интерес и е препоръчително да се запазят или закупят билети предварително от касата на киното.

 “Февруари” е поетичен разказ за събитията от живота на един човек – като момче на 8, младеж на 18 и старец на 82. Пътят му в живота изглежда предопределен и монотонен – в родното място и извън него, в жега и в студ, но по всяко време невидима сила като е ли го напътства. Тя е част от нас и по тайнствен начин ни кара да продължаваме напред, към смъртта.

« Съзерцателен и елегичен триптих, запечатал живота на един човек, филмът на Камен Калев Февруари е нестандартен портрет на това, което режисьорът нарича нестандартна личност: собствения му дядо – сдържан човек със сложен характер, живял скромен живот в село в Източна България.»

Кристофър Вурлиас, Variety

“Февруари” е може би най-личният филм на Камен Калев. Вдъхновен от живота на своя дядо, авторът разказва за събития от неговия живот по необичайно поетичен и интригуващ начин. Работата по филма продължава пет години и преминава през много перипетии и интересни обстоятелства – от откриването на актьорите Лъчезар Димитров и Кольо Добрев (непрофесионалисти), през снимането на лента с личната 16-милиметрова камера на Христо Явашев – Кристо и стигнем до превеждането и включването във филма на текстове от Борис Христов, Албер Камю и Камел Дауд. Във “Февруари” виждаме за последно на екран и незабравимия Иван Налбантов.

« Работих 5 години върху този филм. Той не е нито биографичен, нито антропологичен, a опит за изграждане на една поетична фигура, един събирателен образ. Желанието ми беше да направя филм, който се преживява през сетивата. » – Камен Калев

Това е шестият филм на Камен Калев показван на най-престижния международен кинофестивал. Досега неговите филми са участвали в паралелните програми “Петнайсетдневка на режисьорите” и “Седмица на критиката”, но с тази селекция авторът получава най-високото си признание. “Февруари” е разпространен с голям успех в редица европейски страни.

« Камен Калев се гмурка в безвремието и изследва връзката между човека и земята в този завладяващ и аскетичен природен филм. »

Фабиен Лемерсие, Cineuropa

ФЕВРУАРИ

България-Франция, 2020, 125′, цветен, игрален

Режисьор - Камен Калев

Сценарий - Камен Калев

Оператор - Иван Чертов

Музика - Петър Дундаков

Участват: Лъчезар Димитров, Кольо Добрев, Иван Налбантов, Христо Димитров-Хиндо, Милко Лазаров

Филмът е финансиран с подкрепата на НФЦ и Евроимаж.


Ключови думи
Камен Калев Февруари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати