Понеделник, 26 Сеп 2022
            
Велико Търново Други

Малките ученици във Великотърновска област не могат да се върнат утре в училище заради липса на тестове

  09.11.2021 11:16
Малките ученици във Великотърновска област не могат да се върнат утре в училище заради липса на тестове

Училищата във Великотърновска област няма да могат да възобновят присъствените занятия за малките ученици от утре, както това ще стане в София и още 12 области.

Причината е, че все още не са доставени тестовете, с които ще се проверяват за COVID-19.

Общо в 15 области учениците ще продължат да се обучават онлайн. Това са областите Пловдив, Русе, Хасково, Бургас, Стара Загора, Сливен, Ямбол, Велико Търново, Плевен, Ловеч, Видин, Враца, Монтана, Перник и София-област. Това положение ще продължи докато пристигнат поръчаните от Министерството на здравеопазването (МЗ) още 200 000 щадящи теста за COVID-19.

Към този момент тези тестове не са налични в базата на БЧК в с. Лозен и няма информация кога ще бъдат доставени, признават от Министерството.

През миналата седмица МЗ избра два вида тестове и сключи договори с двама дистрибутори за общо 400 000 броя. Единият доставчик изпълни ангажимента си за 200 000 теста, които веднага бяха разпределени в 13 области, включително в София град.

Очаква се доставката на останалата половина от поръчаното количество за областите:

Родителите и учителите ще бъдат уведомени веднага, щом тестовете пристигнат и ще имат поне два дни предварително, за да се подготвят за възстановяване на присъственото обучение за децата от I до IV клас.

Малките ученици в 13-те области, които вече разполагат с тестове и чиито родители са съгласни да бъдат тествани два пъти в седмицата, могат да се върнат в клас утре, сряда, 10 ноември


Ключови думи
ученици тестове
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати