Сряда, 25 Май 2022
            
Горна Оряховица Общество

Новаторска детска площадка откриха в ДГ „Здравец“ в Първомайци

  03.11.2021 12:46
Новаторска детска площадка откриха в ДГ „Здравец“ в Първомайци

Иновативна детска площадка бе открита тази сутрин в двора на Детска градина „Здравец“ в Първомайци. Площадката е именувана „Поглед в бъдещето“ и е създадена с подкрепата на ЕНЕРГО-ПРО по стартиралата в началото на септември социална инициатива на дружеството в подкрепа на местните общности „ЕНЕРГО-ПРО за обществото“.

В основата на спечелилия проект на ДГ „Здравец“ стои създаването и оборудването на съвременна детска площадка. Иновативната идея е чрез вграден генератор в самите уреди за детски игри да се улавя кинетичната енергия, която децата изразходват на площадката, след което тя да се използва, за да се създадат допълнителни забавления – звуци, светлина, музика. Така ще се даде възможност децата да добият ново усещане за интерактивен контакт с околната среда, като в същото време ще възпита у тях екологично мислене и усет за пестене на енергия.

Идеята за създаването на площадката е продължение на усилията на екипа на ДГ „Здравец“, стъпвайки върху традициите, да внедрява иновации в работата си с децата. Припомняме, че през май 2020 г. детската градина разработи проект и кандидатства по Националната програма „Успяваме заедно“, модул 2 „Иновативна детска градина“. Проектът беше одобрен от МОН и реализирането му стартира през октомври 2020 г., като по него бе изградена сензорна зала. В залата децата се развиват хармонично, според собственото им темпо и индивидуални потребности. Проектът на ДГ „Здравец” бе 12-ти в класирането. Само още една детска градина в областта бе сред одобрените, но с друга дейност. 

Със създаването на откритата днес площадка екипът цели да формира екологична култура и съзнание в децата чрез игра да опознават и да се учат да опазват природата, да се грижат за нея и ресурсите й и не на последно място да повишава интереса им към дейности на открито и да стимулира физическата им активност.

Щастливи сме, че ЕНЕРГО-ПРО ни избра за партньори и ни включи в програмата си, която обхваща цялата зона на опериране на дружеството. За реализиране на проекта се обърнахме към българската компания „Playground Energy“, чиито съоръжения мотивират децата да са физически активни, но и ги образоват. Продуктите си фирмата разработва у нас, но изнася в над 30 държави на 5 континента, сподели директорът на ДГ „Здравец“ Елеонора Иларионова.

Благодаря и на колегите, които дадоха всичко от себе си за реализирането на проекта, каза още Иларионова.

Бяхме изкючително впечатлени от проекта, с който кандидатства детската градина в Първомайци, затова той е и първият, който подкрепихме по тази наша програма, сподели директорът на отдел „Комуникации“ в „ЕНЕРГО-ПРО“ Петя Попова, която присъства на откриването. Вълнението си не скриха и кметовете на Горна Оряховица инж. Добромир Добрев и на Първомайци Ясен Янков. Проектът е в абсолютен синхрон с образователните цели в предучилищния етап, бе мнението на старши експерта в РУО – Велико Търново Екатерина Миновска. От името на началника на РУО инж. Розалия Личева, Миновска връчи поздравителен адрес на екипа на ДГ „Здравец“.

Церемонията по откриването на иновативната площадка уважиха също зам.-кметът на Горна Оряховица Григор Минков, колеги от детски градни в общината и др. Всички те чуха песничките и стихчетата от момчетата и момичетата в детската градина.

„ЕНЕРГО-ПРО за обществото“ е дългосрочен проект на компанията, в който може да се кандидатства по всяко време в някое от шестте направления.  Бенефициенти могат да бъдат детски учебни заведения, центрове за работа с деца, общини в цялата страна. С приоритет се одобряват проекти, които формират нагласи и развиват ценности за насърчаване на устойчивото развитие в шестте направления – „Детско развитие“, „Опазване на околната среда“, „Изграждане на екологични ценности“, „Устойчиво развитие на градската среда“, „Енергийна ефективност“, „Безопасно ползване на електроуреди и електроенергийни съоръжения“.


Ключови думи
ДГ Здравец Първомаейци ЕНЕРГО-ПРО иновативна детска площадка
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати