Вторник, 27 Сеп 2022
            
Други

Детелина Тръвнева успява в мъжкия свят на строителите

  31.10.2021 06:10
Детелина Тръвнева успява в мъжкия свят на строителите

35-годишна майка на две деца се справя наравно с мъжете във тежката физически работа на строителя. Детелина Тръвнева не се вижда като някакво изключение, а всъщност е, защото дори и да има жени в строителните бригади, те се броят на пръстите на едната ръка.

Детелина е управител на малка строителна компания, в която водещият е съпругът й Райчо Георгиев. Мен ме ползва повече като общ работник, смее се младата жена. Двамата създали фирмата си „Диди строй 86” ЕООД през март 2019 г. Но имат опит по обекти доста години преди това. За тези по-малко от 3 години са построили над 10 къщи и няколко промишлени обекти. Основната им дейност е груб строеж от основи до покрив. Покрай работата за другите са започнали и градеж на собствена къща, за която обаче все времето не стига.

И двамата нямат никаква фамилна връзка със строителството, а са се учили сами и на обекти. Детелина, която е от Лясковец, е отраснала без баща. Бяхме сами с майка ми и все някой трябваше да върши мъжката работа. Когато се наложеше, питах тези, дето знаят, и така се учих. Ще не ще човек се научава да шпаклова, боядисва и т.н, когато няма кой друг, разказва Детелина. Преди близо 20 години в живота й се появил Райчо – моята голямо опора, както казва тя. Срещнали се в Горна Оряховица. След казармата Райчо започнал работа в строителството. Първо като общ работник, а малко по малко изучил и занаята. Покрай него трупала опит и Детелина. Показва ми нещо и после ме праща да го свърша, така постепенно усвоих много неща. Е, някои не мога. За изливане на бетон с пушка се иска сила, която нямам. Но с много неща се справям, разказва строителката.

Двамата са заедно вече повече от 16 години, а преди близо 3 години създали собствена фирма. Отначало им било много трудно, започнали от нищото. Вземали машини на изплащане, всеки изкаран лев вкарвали в техника и оборудване. Детелина работи като озеленител към Община Лясковец и след работа тича на строежите. За двете им деца пък помага майка й, без която нямало да се справят.

Имат две дъщери. Голямата Кремена, която е на 16 години, вече учи в Гимназията по строителство във Велико Търново. Малката Виктория е на 12 години, тя също иска да стане строител. И двете момичета помагат на обектите. Не сме ги насилвали, но пък искаме и да видят как се изкарват парите, казва майка им. Виктория е доста оправна. Бързо се усетила, че надник от 5 лева е малък и се спазарила за повишение. Важното е, че се трудят, доволни са родителите.

Проблемът с хората е много голям. „Диди строй” е малка фирма само със 7 работници. Непрекъснато имаме нужда от хора и трудно намираме. Все пускаме обяви, но няма интерес. И 10 човека да дойдат сега, ще им намеря работа, казва Детелина. Само че хората ги няма. Добрите майстори са в чужбина, младите им се вижда тежко и мръсно. В момента изпълняват два обекта и работят по собствената си къща. Имат и договор, по който трябва да започнат в средата на декември. В един момент ставаме луди и се разкъсваме, споделя Тръвнева.

Има бум на строителството, особено на еднофамилните къщи, казва Детелина. Естествено, че има и опасност този бум да завърши като предишния и да се повтори кризата отпреди 12-13 години. Хората се страхуват от инфлацията и масово инвестират в имоти. Който има пари – строи, който няма пари – взема кредити и пак строи. За вторите е по-рисково, разбира се. Но работа в строителството има колкото искаш и дори над възможностите. Понякога се случва и да отказват поръчки, защото не смогват.

За мен къщата с двор е мечта и точно това правим за себе си в момента. Същата мечта имат и много други хора, казва Детелина. Дори повишаването на цените това лято не отказва желаещите да се сдобият със свой дом. А цените направо побъркаха бизнеса. Желязото скочи тройно. Дървеният материал изчезна, казват, че изчакват още по-високи цени. Платна за кофражи нямаше в един момент. Ситуацията беше доста критична. Вече започна като че ли да се успокоява, надявам се всичко да си дойде на мястото, разказва Тръвнева.

Каквото и да ви казват, новото строителство е по-добро от старото – техниката, материалите, технологиите са по-съвременни. Пък и в много случаи новият строеж ще ви излезе по-евтино, смята Детелина. Те с Райчо купили имот със стара къща, но я съборили и си строят къщата на чисто. Много хора вече се ориентират към това. Вместо да се мъчат да възстановяват старата къща, я махат и да започват наново. Да ремонтираш стара къща е като да лепиш кръпка върху кръпка. С новата знаеш, че поне 50 години няма да трябва да правиш нищо съществено, съветва Тръвнева.

Опитваме се да разбираме хората, с които работим и да им предлагаме неща, които са им по възможностите. Винаги, когато нещо може да се спести или да се направи по-добре, споделяме нашето виждане и обясняваме. Искаме доволни клиенти, да можем да се хвалим с къщите, които строим. И ги правим така, както правим нашата къща, казва жената, извоювала си място в мъжкия свят на строителите.

Елена ВЕЛКОВА


Ключови думи
Детелина Тръвнева „Диди строй 86” ЕООД
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати