Събота, 29 Яну 2022
            
Горна Оряховица Общество

18 съвременни будители от СУ „Георги Измирлиев” повториха величавото дело на Софроний Врачански и направиха препис на неговия „Неделник”

  29.10.2021 15:01
18 съвременни будители от СУ „Георги Измирлиев” повториха величавото дело на Софроний Врачански и направиха препис на неговия „Неделник”

18 ученици и учители от СУ „Георги Измирлиев” в продължение на близо 3 месеца преписаха на ръка 523-те страници на първата новобългарска книга – „Неделника” на Софроний Врачански, позната и като „Софроние”.

Това е колосален труд и аз съм трогнат, че получавам този дар. Вие сте съвременните будители, които продължавате делото на Софроний и предците ни, каза отец Зоран от храма „Св. Три Светители”, на който създателите на преписа дариха оригинала на своя труд. Две копия, които ще бъдат осветени в храма, ще отидат за училищния музей и за Музея на образованието в Габрово.

Някога в манастирите са правили преписи, защото са знаели, че знанието, което разпространяват ще направи хората по-добри. Всичко в тази книга е актуално и днес. Това са поучения и тълкувания на евангелски текстове, които правят по-добър живота ни и сега, защото Христовото учение е едно и не се е променило, каза още отец Зоран, получавайки дара. Книгата ще намери подобаващо място в специална хранителница и ще бъде показвана на всички гости.

Идеята за създаването на новото „Софроние” е на дванадесетокласничката Силвана Ахмедова. Тази година завършвам и исках да оставя нещо от себе си на своето родно училище, казва Силвана. Още през юли тя потърсила помощта на библиотекарката Даниела Данкова. Двете отишли при директорката Криси Аврамова и предложили да направят преписа.

Бях вдъхновена от идеята. Ние имаме вече традиция, защото през 2017 г. литературния клуб на училището направи препис на „История Славянобългарская” на Пасий Хилендарски. Сега продължаваме с един още по-голям труд на продължителя на делото на Паисий – Софроний Врачански, сподели Криси Аврамова, представяйки книгата и връчвайки благодарствени грамоти на всички участници.

Привлякохме повече учители, защото те са нашите будители. Те са хората, които ни отварят вратите към знанието, споделя Силвана. Идеята да направим такъв препис се роди и от желанието ми да поощрим писането на ръка. Живеем в компютризиран свят, а смятам, че писането е много важно и трябва да го запазим, обясни още момичето, което зам. кметът Григор Минков нарече „нашия нов 19-годишен будител”. Надявам се, поощрявайки писането, да се поощри и четенето, каза още зам. кметът, който се включи в малката церемония в училището.

18 почерка изпълват 523-те страници на преписа. Включили са се предимно учители и четирима ученици. Прекрасните заглавни букви и илюстрациите са дело на началната учителка Ралица Бабакова. Тя е създала и първите две страници, които са на старобългарски. Дизайнът на корицата е на екипа преписвачи, а самата корица направил Атанас Нямов. Подвързията е дело на Стефан Стоев. Общината помогнала с копирането на двете книги, които остават в музеите.

Прекрасно е, че този ваш труд намира път към трите стълба на духовността – Храма, Училището и Музея. Казано е, че промяната започва от самия себе си. Ако един човек се промени, той ще промени и другите около себе си. Винаги носете светлината в сърцата си и я разпръсквайте между хората. Бъдете горди наследници на будителите, обърна се отец Зоран към хората, създали преписа на Софроний.

Елена ВЕЛКОВА


Ключови думи
СУ Георги Измирлиев препис Неделник Софроний Врачански Силвана Ахмедова
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати