Четвъртък, 27 Яну 2022
            
Горна Оряховица Общество

Масивно ранно укрепление разкриха археолози пред Главната порта на Ряховец

  28.10.2021 14:31
Масивно ранно укрепление разкриха археолози пред Главната порта на Ряховец

Седмият археологически сезон на крепостта Ряховец завърши с много въпросителни, отварящи терен за още проучвания. В последния ден от работата си екипът на Илиян Петракиев опакова, напълно в стила на Кристо, Главната порта на крепостта, която вече е разчистена достатъчно, за да даде реална представа за миналото си величие.

Главната порта беше един от основните сектори, по които работиха археолозите този сезон и то най-вече заради заявения посетителски интерес към крепостта. Хората искат да видят реални свидетелства за миналото и екипът се постара да отговори на това желание. Портата е много добре почистена откъм външната страна. Разкрита е много интересна кула, която е строена на два етапа. А много въпросителни задава масивна каменна стена, за което се смята, че е от тракийската епоха и със сигурност е част много мощно фортификационно съоръжение. Средновековната кула е с 10 метра дължина и широчина от около 8-9 метра. Посетителите вече могат да придобият по-реална представа за крепостта, макар че все още е много далеко от идеята за туристически обект. В последния работен ден екипът на разкопките е опаковал всичко разкрито с геотекстил. Бъдещите разкопки ще дават отговори на въпросите от тази година.

А въпросите продължават и в Южното подградие, където беше вторият основен сектор за работа на археолозите. Там голямата находка е хокерният гроб от 13 век с монети и нехристиянски ритуал на погребение. Освен сградата, която е проучвана още при първите разкопки в края на 80-те години, са открити много ями, огнища и др. следи от 13 век, които се свързват с находките от бившето депо за битови отпадъци, проучвано това лято. Все повече се налага хипотезата, че целият този район между крепостта и некропола е бил активно обитаван в началото на 13 век от представители на куманския етнос. Тази хипотеза може да се превърне в теза, но трябва още доста работа, казва Петракиев.

Седмият сезон на Ряховец бе финансиран изцяло от Министерството на културата, което отпусна близо 28 000 лева за проекта на археолозите. Екипът отново беше ръководен от Илиян Петракиев от РИМ и Мая Иванова от Исторически музей – Горна Оряховица. Осъществи се и шестото издание на Археологическата школа, в която тази година участваха два екипа от СУ „Вичо Грънчаров” и СУ „Георги Измирлиев”.

По време на работата са проучени над 350 кв. м в четири сектора, като основните усилия са били към Главната порта и Южното подградие. Материалните находки са около стотина. Най-много са монетите – предимно от времето на Второто българско царство. Открита е една тракийска монета и няколко тракийски амфорни печати.

Елена ВЕЛКОВА


Ключови думи
археолози Ряховец разкопки Илиян Петракиев
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати