Понеделник, 26 Сеп 2022
            
Други Свищов

ПДТГ „Димитър Хадживасилев“ се включи в Европейската седмица на програмирането

  28.10.2021 10:07
ПДТГ „Димитър Хадживасилев“ се включи в Европейската седмица на програмирането

Във връзка с Европейската седмица на програмирането (Europe Code Week), Търговската гимназия в Свищов организира събитие, посветено на практическото приложение на програмирането и роботиката.

В нетрадиционния час участваха десетокласници от професия „Системен програмист“. От своя най-млад учител по компютърни науки г-н Виктор Дамянов те научиха за приложението на програмирането на микроконтролери в живота и по-конкретно при изследванията на спортисти-ръгбисти за нараняванията, които получават по време на игра. Със специален симулатор, използвайки една от добавките на електронната таблица Excel, той демонстрира как различните по сила удари се отчитат и в последствие обработват електронно. Симулаторът е включен в един от STEM уроците, разработен от Microsoft за представяне пред ученическа аудитория.

Г-н Цветелин Борисов предизвика интерес с робота „Моливко“, който е разработка на фирмата Bit Electronics  и може да бъде програмиран да извършва резлични по вид действия – следене на линия, пренасяне на предмети по треактория, изчертаване на фигури, свирене на мелодии и др.

Г-жа Теодора Спасова запозна програмистите как деца се учат най-лесно на алгоритмично мислене чрез използване на т. нар. блоково програмиране, каквото сегашните десетокласници не са изучавали преди да станат гимназисти.

Събитието бе официално регистрирано на сайта на Европейската седмица на програмирането.


Ключови думи
Европейска седмица на програмирането
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати