Понеделник, 16 Май 2022
            
Велико Търново Избори 14 ноември 2021

Кандидатът за президент проф. Анастас Герджиков във Велико Търново: Най-важното е да се обединим

  23.10.2021 15:44
Кандидатът за президент проф. Анастас Герджиков във Велико Търново: Най-важното е да се обединим

Най-важната причина да се кандидатират за президент и вицепрезидент лично споделиха днес с великотърновци издигнатите от Инициативен комитет и подкрепени от ГЕРБ-СДС професор Анастас Герджиков и полковник Невяна Митева. Кандидатпрезидентската двойка е на обиколка в региона, която включва Свищов, Велико Търново, Горна Оряховица, Лясковец. Във Велико Търново тя бе посрещната от симпатизанти, от кандидати за народни представители от листата на ГЕРБ – СДС и от кмета инж. Даниел Панов.

В година, през която омразата надделяваше, в която сме свидетели да политическа криза, съпътствана от ценова криза, от здравна криза, а може би сме тръгнали и към икономическа криза, година, в която всички бяхме противопоставени и разделени, ни се струва, че е най-важно да говорим за обединение. Само преди 2 седмици всички ни смятаха за наивни идеалисти заради това, че споменаваме подобна възможност. Никой не виждаше как реално може да се осъществи подобно обединение. А сега всички кандидати заговориха за обединение, включително действащият президент. Само че на някои не им отива да говорят за това, каза проф. Герджиков на срещата, проведена пред Музея „Възраждане и Учредително събрание”.

За всеки българин е важно качественото образование, достъпното здравеопазване, социалните политики, разбира се и външнополитическата ни ориентация, разбира се и върховенството на правото, енергетиката, отбранителната ни боеспособност. Това са все важни теми. Но на първо място поставяме отстояването на националния интерес и националното достойнство. Г-н Радев призна от Брюксел, че не е успял да отстои българския интерес. Най-напред каза, че е направил предложение, свързано с емисиите, което не се е приело. А след това, че е говорил с г-жа Меркел, която за пореден път му е казала, че България трябва да отстъпи по темата за Република Северна Македония. Истинската работа на един президент е да покаже гръбнак и да отстоява националния интерес. Трябва да имаме национално достойнство и когато президентът отиде на такова място, на подобен форум, да каже, че не за България, за цяла Европа е важно да осъзнае, че когато имаме недостиг за година и половина на 700 млрд кубически метра газ и когато цените на електроенергията се вдигат непрекъснато, не можем да флиртуваме със зелената сделка. Трябва да спрем за момент и да кажем, че не бива да жертваме хората и че в критичен момент като този са ни по-важни икономиката и работните места, а не зелената идеология, коментира кандидат-президентът.

Президентът на България трябва да каже, че нямаме спор с Република Северна Македония, имаме договор с Република Северна Македония. Подкрепяме интеграцията на всички страни от Западните Балкани, но ето, в този случай договорът не се изпълнява. Когато искаме да се изпълнява договорът, а това означава да се отстояват правата на хората с българско самосъзнание, и когато искаме историята да се преподава така, че да не възпитаме още едно поколение, което мрази съседа си, в тази ситуация трябва да обясним на европейските лидери, че това не е задача на България. Отстояването на европейските ценности е задача на всички страни членки. Те трябва да поемат това по време на предприсъединителния и присъединителния процес Република Северна Македония да спазва изискванията на глава 35 от договора, свързани именно с добросъседство и спазване на договорите. Това не е наше изискване, това е европейско изискване и би трябвало европейските лидери да преговарят с Република Македония защо не го прави, а не с нас, категоричен бе проф. Анастас Герджиков. 

За мен е чест да съм в Търново, и то точно на това място. То напомня, че когато се обединим, българите постигаме много. Напомня и темата за Конституцията, за която слушахме много през последните месеци. Няма съмнение , че е необходимо върховенство на правото. Няма съмнение, че то може да се постигне със съдебна реформа. Може би дори е нужна промяна на Конституцията. Миналата година експертен съвет беше събран около президента Радев, подготвиха проект за Конституция и г-н Радев каза, че проектът е готов. Нека ни го покаже – да го видим и да можем да го обсъждаме. От 7 октомври повтаряме покана към г-н Радев за публичен дебат. До този момент нямаме отговор. Не разбирам защо. Би трябвало мен да ме е страх от това, защото г-н Радев е президент от 5 г., вече има опит. Би трябвало той да иска да се покаже пред хората и да разкаже какво е постигнал за тези 5 г. затова за пореден път го призовавам на такава среща, нека хората видят какво можем и какво говорим, да сравнят визиите на двете кандидатпрезидентски двойки и да преценят кой е техният президент, заяви кандидатът за президент. 

Сантимента си към Велико Търново не скри кандидатът за вицепрезидент полковник Невяна Митева.

Именно тук, в Националния военен университет се научих да бъда стойностен военнослужещ, да служа на България, да нося гордо знамето й. Вярвам и винаги ще вярвам в онези военнослужещи, които са служили на своя народ. Като тях съм. Вярвайте, че ще бъда опората, от която имате нужда. За нас добрината, човечността, добротворчеството ще бъдат водещи. Ще отстояваме каузи, ще надграждаме. Добрината, протегната ръка ще са приоритетите ми. Ако ги споделяте, ще бъдем наистина обединени, каза полк. Митева.

След срещата със симпатизанти кандидатпрезидентската двойка се разходи пред Царевец.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!


Ключови думи
проф. Анастас Герджиков Невяна Митева
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати