Събота, 21 Май 2022
            
Горна Оряховица Икономика

Двойни и тройни сметки за ток вече получават фирми и институции, "Енерго Про" се отказа да е доставчик на Община Горна Оряховица

  23.10.2021 07:42
Двойни и тройни сметки за ток вече получават фирми и институции, \

Сметки в пъти по-високи от обичайното получават фирми и учреждения. Голямата криза на енергийния пазар всъщност засяга цял свят и всяка държава по своему търси начин да подкрепи засегнатите. В България също се умува как да се компенсира бизнеса, но все още не се говори за общини, болници, училища, а те също са потърпевши от резкия скок на горивата и електроенергията.

Малките фирми, които не са минали на свободния пазар, първи усетиха голямата брадва с тока. Ресторант в Горна Оряховица получил сметка от близо 3000 лева още за август, а собствениците на малки заведения се оплакват, че е трябвало да платят за август двойно повече от най-тежките отоплителни месеци. Проблемът започва с това, че до 1 юли 2021 г. всички небитови абонати трябваше да минат на свободния пазар и да си изберат доставчик на ток. Направиха го обаче едва 1/3 от малките фирми. Всички останали продължиха да си имат ток, но вече го получават от Доставчик от последна инстанция, което автоматично оскъпи енергията. ДПИ продават енергия на своите клиенти само по тарифен план „Една скала”, като цената се образува като сбор от три компоненти: цена на закупената енергия, разходи за балансираща енергия и надценка за дейността. Много от доставчиците последна инстанция обявиха цените си, като за месец юли те варират от 195 лв. до 205.43 лв/МВтч. Така че още юлската фактура на тези фирми е доста по-висока от обичайната. А долу горе по същото време започна и световната енергийна криза, която от началото на август се развихри и стигна до невероятни стойности в средата на октомври.

Ако прогнозните цени на КЕВР в началото на юни са били за 119 лева за мегават, то на 20 октомври световните борси продаваха ток за следващия ден на близо 485 лева на мегават.

Истерията на пазара се отрази и на тези, които вече са минали на свободния пазар и имат договор с доставчик. Някои все пак са късметлии. Собственик на малко заведение в Горна Оряховица споделя, че е сключил 2-годишен договор с търговеца на „Енерго Про” с фиксирана цена на 12 ст. за киловат. Отделно са твърдо установените такси и акцизи, но въпреки това крайната цена е в пъти по-добра от тази, която ползват клиентите без фиксирана стойност. Засега фактурите ми са съобразени с този договор, надявам се да няма анекси, които да го коригират, споделя горнооряховчанинът.

Никакъв оптимизъм обаче не споделя негов колега, собственик на едно от популярните кафенета в града. Миналата година обичайното беше 21-22 стотинки за киловат. От два месеца насам върви нагоре – 23, 25, вече 30 стотинки. И това само за чистата енергия. Още 8-9 стотинки са таксите за достъп и пренос и акциза. И лошото е, че няма никаква яснота дали това ще е временно или цените ще растат още. Ако се спре дотук и после започне спад, ще е поносимо, че няколко месеца сме били на тези високи цени. Все пак сме имали месеци, в които токът е падал до 5 стотинки. Ако усредним цените за последните 2 години, не сме загубили чак толкова. Но ако цените продължат да галопират, няма да издържим. Бизнесът ни е свързан с голяма консумация на ток. За да наваксаме, би трябвало да вдигнем цените. Но можем ли да си го позволим сега. Едва ли? И без това клиентите са в пъти по-малко, коментира бизнесменът.

Освен бизнеса от цените страдат и болници, училища, общини. Горнооряховска община още няма фактура с новите цени, но очаква поне два пъти по-големи сметки. Най-голямото перо е уличното осветление. Ако досега Общината е плащала по около 50 до 60 хиляди за ток, новите сметки ще са за по 120 хиляди. И то, ако цените се застопорят. Договорът на Общината с търговеца на „Енерго Про”, който й доставя ток, изтича в края на октомври и в момента върви процедура за доставчик за следващата  година. Заложени са с близо 60% повече средства като очаквания. Процедурата е обявена за 840 хиляди лева за година, но е доста съмнително дали тези пари ще стигнат. Интересното обаче е, че досегашният доставчик не е подал оферта и не участва в процедурата. Защо „Енерго Про” се отказва от Община Горна Оряховица още не е ясно, но е факт. За сметка на това интерес има от ЧЕЗ. Има оферта от неговия търговец – „ЧЕЗ трейд България” ЕАД и от фирма „Кумер” ООД. Процедурата е още в началото си и не са отваряни ценовите оферти на двамата кандидати.

Не сме подготвени за този рязък скок на електроенергията. Ако цените не се нормализират или ако не получим някаква помощ, ще бъдем поставени пред голямо изпитание. Не можем да спрем уличното осветление, но и не знам как ще намерим пари да го платим, признава кметът инж. Добромир Добрев.

Министерският съвет обяви в четвъртък план за компенсация на небитовите крайни клиенти на електрическа енергия. От нея ще се възползват над 630 000 небитови крайни клиенти по смисъла на параграф 1, точка 27 г и 33 а от допълнителните разпоредби на Закона за енергетиката, които ще получат компенсация от 110 лв. на мегават часа. Помощта ще се отпуска автоматично въз основа на сключен договор между министерство на енергетиката и търговци на електрическа енергия, доставчици от последна инстанция, производители на електрическа енергия, продаващи директно на крайни небитови клиенти и оператор на организиран борсов пазар на електрическа енергия.

Полагащата се сума за компенсация ще се изчислява на база на потребената енергия в мегаватчаса и във фиксираната ставка за подпомагане. Бюджетът на програмата е в общ размер 450 милиона лева. Периодът на подпомагане ще бъде от 1 октомври т. г до 30 ноември 2021 г., включително, като компенсациите ще бъдат изплатени до края на календарната 2021 г. Мярката за подкрепа допълва предварително и допълнително предприетите други мерки на национално ниво за повишаване на прозрачността и подобряване функционирането на енергийния пазар и засилване на регулаторния контрол. Средствата ще бъдат осигурени по държавния бюджет за сметка на представянето на безвъзмездни средства в размер на 450 милиона лева от АЕЦ „Козлодуй“. През следващите отчетни години ще се намали с посочената сума дължимият за внасяне дивидент от Българския енергиен холдинг.

Междувременно токът падна на международните борси с 25%. 185 евро/мВтч е борсовата цена на тока в България, продаван за 22 октомври. Това е малък спад от 2.7% спрямо предния ден, но е 25% под абсолютния рекорд, постигнат за понеделник от почти 250 евро/мВтч. Анализаторите обаче се съмняват, че това е трайна тенденция и изчакват преди да дадат някакви по-оптимистични прогнози.

Елена ВЕЛКОВА


Ключови думи
енергийна криза свообден пазар ЕНЕРГО ПРО
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати