Четвъртък, 19 Май 2022
            
Горна Оряховица Икономика

Интересът към жилищно строителство в Горна Оряховица расте, но на имотния пазар е истински хаос

  17.10.2021 09:16
Интересът към жилищно строителство в Горна Оряховица расте, но на имотния пазар е истински хаос

Много години след края на имотната криза в края на първото десетилетие на века ново жилищно строителство в Горна Оряховица почти нямаше. Като се изключат единични инвестиции в еднофамилни къщи и то най-вече от гастарбайтери, излезли от близките села. Другото изключение е така  нареченият Квартал на богатите над Стадиона, който се оформя в последните години и все още има много инфраструктурни неуредици.

В последните години бавно, но постоянно интересът към новото строителство се завръща, включително и към масовото строителство. Само че Горна Оряховица не може да предостави достатъчно възможности за някакво строително разгръщане – първо заради някои естествени дадености като липса на добри терени, а второ и заради поредната криза, която плаши инвеститорите да заложат на нови обекти.

Въпреки това само за осем месеца от началото на годината са издадени 8 строителни разрешения за еднофамилни къщи и са въведени в експлоатация 14 готови обекта. Повече от половината от тях са в селищата на общината, като най-предпочитаното място за строителство е Първомайци - четири от въведените в експлоатация и три от новите строителни разрешения са именно там.

В самия град трудно се намират терени, затова хората се ориентират към близки села като Първомайци и Правда. Добре би било те да имат предвидени по-големи жилищни зони, отбеляза на общественото обсъждане на Общия устройствен план на общината арх. Пламен Пенев. Разширяване на жилищната зона на селото поиска и кметът Ясен Янков. Първомайци няма как да се развива на юг, защото е ограничено от река Янтра, но на север има възможности за приобщаване на неизползвани земеделски земи, които могат да бъдат застроени. Още повече, че въпросните имоти са всъщност напълно урбанизирани с излаз на улици, ток, водопровод, канализация.

Интерес определено има не само към нашето село, а въобще към селата. Първомайци има предимство защото е съвсем близо до Горна Оряховица и недалеко от Велико Търново. И до двата града има редовен транспорт на 20 минути. Можем да кажем, че и селото ни вече е с пооправена инфраструктура, така че наистина търсенето на имоти нараства. Появи ли се обява за продажба, много бързо се стига до сделка, коментира кметът Ясен Янков. Търсенето вече се преориентира към празни места, на които да се монтира сглобяема къща или да се започне ново строителство. Така излиза по-евтино от преустройството на стара къща или събарянето й. Повишеният интерес води и до покачване на цените, естествено. Ако и предложението за урбанизиране на съседните земеделски земи се реализира, и то ще доведе до вдигане на цените. Земеделската земя върви 1000 – 1200 лева, няма как да е по-евтино за тези, които търсят терен за строителство.

Проблем с терените в Горна Оряховица наистина има, но не само той спъва новото строителство. Вярно е, че трудно се намира голям терен. Той трябва да е поне декар, за да има някаква плътност на застрояване и на инвеститора все пак да му излиза сметката. Дори и да се намери такъв терен обаче в момента трудно се намира строител. Строителните фирми се плашат от растящите цени на материалите, инфлацията и опасността от повишаване на банковите лихви. И се плашат с основание – всички работят с кредити и продават на зелено. Когато са започнали една сграда желязото е било 800 лева, а сега е 2400 лв. Ако скочат и банковите лихви, съвсем няма да им излезе сметката. А на имотния пазар в момента е пълен хаос. Страхът от инфлацията кара хората, които имат някакви спестявания, да теглят парите си и да ги влагат в имоти. В същото време обаче тези, които продават или много вдигат цените, или си изтеглят обектите от пазара заради същия страх от обезценяване на парите, коментира брокерът Веселина Василева.

Не че няма терени, но те вече са много надценени, а с резкия скок на материалите това лято наистина става много тежко в нашия бранш, казва и строителният предприемат Николай Величков. Неговата фирма е единствената, която се престраши преди няколко години да започне масово строителство в Горна Оряховица. Експериментът с малка кооперация срещу храма „Свети Три Светители” се оказа успешен, после се изгради втора по-голяма и сега се строи трета още по-голяма. Междувременно фирмата започна да изкупува имотите наоколо и вече има десетина декара, а голата някога поляна вече се оформя като малък квартал и дори си има улица с име. Когато собствениците се усетиха, че има интерес към имотите им, веднага цените започнаха да растат и стигнаха 100 лева на квадратен метър. Находчиви хора пък си купуват малък терен и искат обезщетение 35% собственост в новата сграда. Позволено ни е да строим до 15 метра до корниз. Нищо че всички околни стари блокове са много по-високи, сегашните изисквания са такива. Така че няма как да направим кооперация с много апартаменти. На какви цени трябва да ги продаваме, ако земята струва 100 лева квадрат или обезщетяваме с 35% и има ли кой в Горна Оряховица да си позволи тези цени, пита Величков.

Цени от 50 евро на квадрат всъщност вече не са изключение, напротив – това е базата. Има вече оферти за 100 евро на квадрат. Но това е част от изкривяването на пазара, което наблюдаваме в последните години, коментират брокерите.

А иначе интерес към новото масово строителство наистина има. В готовите сгради няма свободен апартамент, до един са продадени и бъдещите жилища в най-новата кооперация. Дотук всичко изглежда добре, но това е само едната страна на монетата. Продажбата на зелено и последвалият рязък скок на материали и електричество поставя фирмата в много деликатна ситуация. И без това работим с много малка печалба, а при това поскъпване вече сме на ръба на всякаква ефективност, притеснен е Николай Величков. Честно казано искам да имам някаква конкуренция, за да могат хората да сравняват. Сега база за сравнение е само старото строителство, а това не ни помага, казва още строителят. В така създалата се ситуация обаче едва ли скоро ще има реална конкуренция на пазара на масовото строителство. Засега пазарът се развива най-вече в сектора на еднофамилните къщи.

Елена ВЕЛКОВА


Ключови думи
строителство Горна Оряховица Първомайци
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати