Петък, 30 Сеп 2022
            
Общество Свищов

Осветиха първия в България храм на свети Ефрем Нови Чудотворец

  13.10.2021 14:16
Осветиха първия в България храм на свети Ефрем Нови Чудотворец

С благословението на Великотърновския митрополит Григорий бе осветен и благословен първият в България храм в чест на свети великомъченик и чудотворец Ефрем Нови.  Параклисът се намира в свищовското село Хаджидимитрово. Освещаването бе извършено от отец Руслан Личев, който е архиерейски наместник на Свищовска духовна околия, и отец Михаил Миронов от Свищов. Отец Руслан преподаде поздравите и благословията на владиката за съграждането на този първи дом на свети Ефрем Нови в България. Свещеникът призова всеки, който страда или е обременен, или пък има някакъв проблем, да се обръща молитвено към свети Ефрем Нови Чудотворец, за който е известно, че бързо чува молитвите на вярващите.
На събитието бе поканен и авторът на детската книга, тази за възрастни и филма, посветени на свети Ефрем Нови, Ангел Бончев. В този тържествен момент на всички дошли, бяха подарени книгите за свети Ефрем Нови – „Светецът Светкавица“ и „Свети великомъченик и чудотворец Ефрем Нови“.   
Параклисът „Свети Ефрем Нови“ е построен по идея и реализация на благочестиво християнско семейство. Те се занимават с производството на земеделски добавки и торове, като храмът се намира в двора на тяхната производствена база в селото. Впечатление прави, че в параклиса присъстват множество икони, изобразяващи сцени от житието и някои от чудесата на свети Ефрем Нови, които пък от своя страна доближават до светеца, дори и хора, за които той е напълно непознат.

По информация на Владимир Радославов


Ключови думи
свети Ефрем Нови Хаджидимитрово
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати