Петък, 30 Сеп 2022
            

Вечер на Иван Станков в клуб „Писмена“ на Националната библиотека

  02.10.2021 14:14
Вечер на Иван Станков в клуб „Писмена“ на Националната библиотека

Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ покани Иван Станков да представи най-новата си книга. Той гостува на клуб „Писмена“ не в ролята си на професор по история на българската литература, а като автор на сборника с разкази „Вечерна сватба“. Иван Станков разказа и за превода си на излезлия наскоро роман на Мирча Картареску – „Соленоид“.

Вечерта започна с кратко представяне на „Вечерна сватба“ от Яница Радева. В него тя набелязва основните ядра, сюжети и места в разказите и очерта град Русе и река Дунав като важни за този и за предходните сборници на Иван Станков. Тя определи новия му сборник като концептуална книга, в която разказите имат своето точното място, както глави в роман.

Представителят на ИК „Хермес“ Цветомила Димитрова разказа за гостуването на Иван Станков в Брюксел, където той се срещна заедно с други писатели с българската общност там. Тя припомни изказването на Иван Станков, който се представил тогава не като писател, а като пишещ човек. Тя го помоли да сподели и пред гостите на Библиотеката тази  своя гледна точка. Иван Станков каза, че всички са само пишещи: „Писател може да бъде само мъртвият човек, просто защото писател е много голяма дума. Тя означава не само безспорни качества, но и безспорно място на националната литературна лавица“.

Иван Станков отговори и на въпроси, свързани с предходните му книги, като увлекателно разказа за причините, които са го подтикнали да напише трилогията „Спомени за вода“, „Улици и кораби“, „Имена под снега“, и благодари за подкрепата, която му е оказал писателят Емил Андреев за първата книга. Във „Вечерна сватба“ обаче целта му била да покаже друго време. Тъй като не иска да пише за близкото бъдеще, той се е обърнал към период, който познава не по-зле от настоящето, а именно 30-те години на миналия век.

Вечерта завърши с въпроси от публиката, сред която бяха Елена Алексиева, Емил Андреев, Мая Ангелова-Анастасова, колега на автора от Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“, студенти. Иван Станков получи подарък от Националната библиотека – новоизлязлото фототипно издание „150 години „Ружица“ и „Пчелица“, посветено на издаваните през 1871 г. от Петко Р. Славейков две списания.

В Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ е подредена специална витрина с книги на Иван Станков, в която наред с белетристичните му творби, посетителите и читателите могат видят и някои от монографиите му – „Смърт не може да има“ и „Фигури на отвъдността в българската литература“.

След събитието Иван Станков даде автографи и разговоря с почитателите си./ По информация от Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“; сн. Национална библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ 


Ключови думи
проф. Иван Станков Национална библиотека клуб "Писмена"
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати