Сряда, 28 Сеп 2022
            
Горна Оряховица Други

Криза за дърва в началото на отоплителния сезон

  03.10.2021 08:28
Криза за дърва в началото на отоплителния сезон

Има бум в търсенето на дърва за огрев и криза на пазара в началото на отоплителния сезон, разбират всички, които са закъснели с осигуряването на топлото. В някои региони, като в Бургас например, да намериш в момента дърва за отопление си е цяло чудо. Цялата дървесина заминава за Турция и Гърция, където цените са два пъти по-високи. Но и в Горна Оряховица не е лесно. Записалите се днес за дърва, ще си получат поръчката чак след месец, а може и по-късно.

След две години на тотална криза в бранша и сриване на цените, от месец насам се забелязва бум. Цените вече върнаха нивата си отпреди пандемията. Масовата цена за тон нарязани дърва в момента е 95 лева. За хората това е поскъпване, за фирмите е възстановяване. Всъщност според търговците тенденцията е цените да вървят нагоре. Първо защото дърва няма, второ защото в Гърция един тон е 100 евро, а тук 50.

Две години бяхме в абсолютна стагнация и цените се сринаха. Миналата година много заводи не работиха и това също удари пазара. Тази година започна странно. Обичайно хората, които се отопляват на дърва, започват да си осигуряват горивото още през пролетта. Беше пълно мъртвило до преди месец и от 15 август като се започна, получи се лавинообразно търсене, на което не можем да отговорим, обяснява един от доставчиците на дърва за огрев в Горна Оряховица.

Повишеното търсене е едната страна на медала. От другата страна е трудният и ограничен добив. В България сме толкова изостанали в горското стопанство, че е жалко да се описва. Няма никаква техника, всичко се прави на ръка. Затова и няма работници, а без хора не става. С тези, които имаме, не можем да отговорим на поръчките по-рано от месец след заявката, казва управителят на фирмата за дърводобив.

Няма и търгове за добив на дървесина. На последните цената е скочила двойно. Тази тенденция вероятно ще се запази и за предстоящите търгове в края на годината, които са за следващия сезон. Фирмите се надскачат и вдигат цените много, това естествено ще се отрази и на продажбите на дребно.

Въпреки това дървата остават най-евтиното отопление. И 120 лева да станат, пак ще е по-изгодно от въглищата, които са и много замърсяващи. Токът, газта и пелетите също излизат много по-скъпо. Добрите дърва са и екологично отопление, казват хората от бранша. За потребителите на твърдо гориво екологичността е последната им грижа. За тях е важно, че за 500 лева си решават топлото за цялата зима и дори ще им остане.

Елена ВЕЛКОВА


Ключови думи
отоплителен сезон дърва
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати