Вторник, 27 Сеп 2022
            
Велико Търново Икономика

Служебният кабинет с пакет от мерки за овладяване на цените на тока и горивата

  22.09.2021 18:45
Служебният кабинет с пакет от мерки за овладяване на цените на тока и горивата

До края на седмицата или в началото на следващата служебният кабинет ще обяви мерки, целящи овладяване на цените на тока и горивата. Това обяви във Велико Търново служебният премиер Стефан Янев. По думите му донякъде ситуацията се дължи на световната криза и възстановяването от нея.

Всички тези неща се дължат на комплексни фактори, в частност на световната криза, на световното възстановяване, но в същото време, в нашия национален случай, имаме един системен проблем – че тази енергопроизвеждаща система е била системно неглижирана в последните десетина и повече години. От тази гледна точка предстоят редица мерки, които ще бъдат неотложни. Надявам се до края на тази седмица, или в началото на следващата да ги обявим. Но е необходим дебат за бъдещето на цялата ни енергийна система, защото е необходимо да се взимат и дългосрочни мерки, каза Янев.  

Той коментира и здравната криза: Ежедневно се сблъскваме и полагаме усилия за овладяване на здравната криза. Тя е около нас, медицинските власти работят съобразно плановете и възможностите, които имат, както по отношение на болнично обслужване, така и по отношение на извънболнична помощ. Така че мерките са налице и са адекватни. Друг е въпросът, че не можем да предскажем кога и как върви равитието на този вирус. Смятам, че в това отношение се справяме, бяха думите на премиера.

Кризата по отношение на бизнеса е свързана със здравната.

Бизнесът е свързан с държавата, държавата е свързана с бизнеса. Държавата е длъжна да се грижи за бизнеса, така както бизнесът е длъжен да се грижи за държавата си. Нашите усилия са насочени и в тази посока – да създадем достатъчно добри условия, така че мерките по отношение на здравната система да са адекватни и да позволяват на бизнеса да работи съобразно тези мерки, но в същото време и да има развитие. Както виждаме, през последните няколко месеца – и това не е феномен само за България – имаме световно възстановяване. Нашите икономически показатели са много добри, България се развива добре. Така че в това отношение имаме постигнат баланс, посочи още Янев.

Премиерът не подмина и темата с машините за гласуване на Сиела норма: Нека ЦИК реши проблема с машините, това е тяхна отговорност. Ако имат някакви спорове, те са длъжни и ще го решат, надявам се, в обозрим срок, така че да нямаме притеснения, че машините няма да бъдат осигурени или няма да действат.


Ключови думи
Стефан Янев
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати