Понеделник, 20 Дек 2021
            
Велико Търново Култура

Лятна академия в Хотница въвежда в сетивния театър

  19.09.2021 12:21
Лятна академия в Хотница въвежда в сетивния театър

СПУСКАМЕ СЕ в тъмния кладенец на времето по стълба, изплетена от далечни гласове и дълбоки белези… надолу, надолу, долавяме далечното ехо на отминал, пълнокръвен живот, в чието разклонение живеем сега. НАВЛИЗАМЕ в непознатата територия на вътрешните си лабиринти, изградени от скрито познание, забравени спомени и странни интуиции. ПЪТУВАМЕ към корените на дървото, чиито плодове сме ние самите…надолу, надолу, за да открием дълбоко вкопани в клетъчната ни памет образи, обреди, думи, миризми и вкусове… Неусетно ПОПАДАМЕ в магичен свят, застинал на постамент от детски мъдра космогония и обитаван от духове, които свързват видимия и невидимия свят в единен, магичен спектакъл…ставаме негови зрители.

Така описват събитие, което предстои в Хотница, неговите организатори.

Следващото, пето издание на Лятната академия за сетивен театър в с. Хотница продължава оттам, откъдето стигна първата част – „Началото” през 2020.

А организаторите продължават да разказват:

Изследваме местните традиции и дълбоки корени през директните си сетивни възприятия и интуиции, като използваме методите на театъра на сетивния Лабиринт и информация от професионални етнографи и местни жители. „Времехляб“ е дългосрочен проект на Театър на сетивата София, който изследва връзката ни със Земята и Космоса в контекста на миналото и традициите и е вдъхновен от района на село Хотница като археологически и етнографски феномен, както и от настоящите му жители – носители на древността и традициите.

Лятната академия за сетивен театър е обучителна програма, която въвежда участниците в методите на сетивния театър и завършва със създаване на оригинално сетивно представление, отворено за публика от цялата страна.

Лятната академия за сетивен театър е отворена за широк кръг участници – младежи, артисти, антрополози, културолози, психолози, фасилитатори, както и хора от всички възрасти с изследователски дух и интерес към обредите, ритуалите и традициите на предците ни.

Последвайте ни в това пътуване – процес, канят организаторите.

Академията ще се проведе впериода 22-26 септември. Обучението ще завърши с представление-лабиринт на 26 септември (неделя) като резултат от Академията. Ако желаете да го посетите като зрители, трябва да пишете предварително на [email protected].

Водещ на Академията ще бъде Михаил Димов - визионер, новатор в сферата на съвременното изкуство и театъра с над 25 годишен опит в създаването на музикални и арт събития, музикант, диджей, радиоводещ и фасилитатор на креативни обучения. Той е артистичен директор на „Театър на сетивата София” от 2013 г. и досега е режисирал над 25 сетивни представления и интерактивни преживявания. Основател на „Института за изследване на Тишината” – иновативна концепция, представяща набор от практики за творческо общуване и себеизследване отвъд думите, както и на практиката “Сетивни градски пътувания”. Водещ е на множество обучения в сферата на сетивния театър в България, Австрия, Дания и Италия. Процесите, водени от него, са винаги непредсказуеми, вдъхновяващи и дълбоки. Какво ще се бъде всяко следващо е изненада и за него самия.

Повече за предходните четири издания на Лятната академия за сетивен театър в с. Хотница с международни гости-обучители, можете да видите на www.sensorytheatresofia.com

Събитието е част от Културния календар на Община Велико Търново. / сн. организатори


Ключови думи
Театър на сетивата Хотница
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати