Вторник, 27 Сеп 2022
            
Велико Търново Култура

Мюзикълът „Службогонци“ с премиера на сцената на великотърновския театър

  17.09.2021 10:27
Мюзикълът „Службогонци“ с премиера на сцената на великотърновския театър

Мюзикълът „Службогонци“ от Парашкев Хаджиев е новото премиерно заглавие, което подготвя екипът на Музикално-драматичния театър „Константин Кисимов“ във Велико Търново. В постановката, създадена по едноименната комедия на Иван Вазов, участват солисти и артисти, оркестър, хор и балет на театъра. Премиерата на обичаното заглавие на великотърновска сцена ще бъде през октомври.

Спектакълът е посветен на две знакови годишнини, които МДТ „Константин Кисимов“ ще отбележи през 2022 г. През следващата година се навършват 70 г. от създаването на професионален драматичен театър във Велико Търново и 50 г. от откриването на музикално-драматичния театър.

„Службогонци“ е първото заглавие в афиша на музикалния състав. Премиерата на мюзикъла е на 24 декември 1972 г., а с него е открита новата музикална сцена в града. Режисьор на спектакъла тогава е Недялко Ковачев, а в него участват съзвездие от талантливи артисти. Ролята на министъра изпълнява известният актьор Димитър Панов (бай Пано), а като Терзийска на сцената излиза примата на великотърновския театър Лина Ковачева.  

За режисьор на мюзикъла сега е поканен Гълъб Бочуков, който ще предложи и свой прочит на авторовия драматургичен текст. Диригент-постановчик на „Службогонци“ е Игор Богданов, над сценографията и костюмите работи Лидия Къркеланова, а с хореографията се е заела Катя Богданова. Хормайстор е Яница Първанова, а концертмайстор - Милена Байнова.

„За съжаление познатият рефрен „Служба, служба – малка, голяма, от тебе по-хубава няма!“ звучи болезнено актуално и днес. Текстът на Вазов разкрива някои не особено приятни черти от характера на българина, чиято проекция, 100 години по-късно, откриваме и в съвременното общество. Нашата задача е „оголим“ тези проблеми по един забавен начин“, сподели Гълъб Бочуков, който е и директор на Театрално-музикален център „Димитър Димов” в Кърджали. Той е познат на великотърновската публика с оперетата „Прилепът“ и мюзикълите „Вражалец“ и „Зех ть, Радке! Зех ть!”, които постави на сцената на МДТ.

„Службогонци“ от Парашкев Хаджиев и либрето на Банчо Банов е сред най-добрите жанрови образци на българската музикална драматургия, а тази година е юбилейна за заглавието, защото се навършват 50 години от създаването на мюзикъла. Той е поставян четири пъти от великотърновския театър, като през 2012 г. спектакъла аплодира и семейството на големия български композитор.


Ключови думи
Службогонци МДТ "К. Кисимов"
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати