Четвъртък, 16 Дек 2021
            
Горна Оряховица Общество

Експресът „Свързана Европа“ премина през Горна Оряховица

  17.09.2021 10:22
Експресът „Свързана Европа“ премина през Горна Оряховица

Влакът Connecting Europe Express (Експрес „Свързана Европа“) премина през Горна Оряховица. С изключителна точност вчера следобед той пристигна на жп гарата, където престоя десетина минути. През това време любители на влаковете имаха възможност да го разгледат и да си направят снимки.

Влакът е теглен от наименувания на цар Калоян локомотив - един от най-новите локомотиви на БДЖ, доставени през тази година. Късно в сряда вечерта композицията първо бе посрещната на Централна гара в София от представители на ръководния екип на БДЖ и Столична община, които спазиха традицията за връчване на знамето на града на представителната делегация от Европейската комисия, пътуваща с нея. В четвъртък влакът беше изпратен по маршрута си с официална церемония на Централна гара София.

Connecting Europe Express стартира своето пътуване на 2-ри септември от Лисабон, Португалия като страна, председателстваща Съвета на Европейския съюз, и след като обиколи над 100 населени места на Стария континент по време на петседмичното си пътуване, ще завърши обиколката си в Париж на 7-ми октомври.

БДЖ е част от инициативата, която е едно от най-емблематичните събития в Европейската година на железниците за популяризиране на железопътния транспорт като най-екологичен, безопасен и енергийно-ефективен.

По маршрута на влака се провеждат различни събития за неговото посрещане, като на всяка гара се организира разяснителна кампания и дискусия за ползите от железопътния транспорт и какво трябва да бъде направено, за да се превърне в предпочитан за пътниците и бизнеса. Дискусиите се излъчват в реално време на сайта на Connecting Europe Express.

Осъществяването на инициативата Connecting Europe Express е резултат от доброто сътрудничество между всички железопътни и инфраструктурни оператори в ЕС в обединението им за единство около идеята за популяризиране предимствата на железниците като привлекателен и устойчив начин за придвижване.

Темата за намаляването на вредните емисии от транспорта е все по-актуална и дискутирана на европейско ниво. През 2019 г. ЕК представи концепцията за прилагане на т.нар. Зелена сделка, която налага сериозни мерки за ефективно използване на ресурсите и намаляване на замърсяването. Амбициозният план е до 2050 г. Европа да бъде екологично неутрална от влиянието на въглеродни емисии. Екологичният потенциал на железопътния транспорт е причината той да има такова централно място в политиката на ЕС за трансевропейската транспортна мрежа (TEN-T). Емисиите от въглероден диоксид, генерирани от него, са многократно по-ниски в сравнение с тези при другите видове транспорт. Тези предимства извеждат на преден план в транспортната политика приоритетното развитие на железопътния сектор.

България, като страна членка на ЕС, споделя европейската амбиция и перспектива за стимулиране на устойчивите видове транспорт и намаляването на отделяните в атмосферата вредни емисии./ сн. Ангел Мъглов и БДЖ


Ключови думи
експрес Свързана Европа
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати