Сряда, 28 Сеп 2022
            
Велико Търново Общество

Белодробната болница предлага 4000 лева, специализация и жилище, но не намира лекари

  13.09.2021 08:55
Белодробната болница предлага 4000 лева, специализация и жилище, но не намира лекари

Четирима лекари за пулмологично отделение търси Белодробната болница във Велико Търново. Здравното заведение предлага атрактивно заплащане и шанс за професионално развитие на млади медици, които могат да получат специалност. Но засега кандидати няма.

Шефката на Белодробната болница д-р Стела Денчева разказа за затрудненията с намирането на медици и в ефира на национална телевизия. Привличането на кадри от която и да е точка на България е подкрепяно от Общината, която ще осигури общинско жилище на лекари, които не са от Велико Търново.

СБАЛПФЗ „Д-р Трейман“ ЕООД – Велико Търново е единственото специализирано лечебно заведение в Област Велико Търново, което оказва висококвалифицирана пневмо-фтизиатрична медицинска помощ без прекъсване. В него работят едни от най-високо квалифицираните специалисти по респираторна медицина в Област Велико Търново.

Основната заплата на лекар без специалност пневмология и фтизиатрия и 2 000 лв., а със специалност – 2200 лв. Върху тази сума се начислява 1% за прослужена година по специалността. 2 лева на час е нощният труд, 508 лв. на месец е възнаграждение по чл.5 от ЗБНЗОК, а 1278 лв. на месец получава медикът по Програма за работа на „първа линия“ с болни с COVID-19.

Освен това Болницата предлага ежегодна индексация на основното месечно възнаграждение; бонуси по повод големите християнски празници; част (еднаква за целия персонал) от едно месечно възнаграждение в края на всяка календарна година; 7-часов работен ден и 35 дни платен годишен отпуск.

Младите лекари без специалност имат възможност веднага да започнат специализация по пневмо-фтизиатрични заболявания, като СБАЛПФЗ „Д-р Трейман“ ЕООД поема всички годишни такси и плащания по договорите за придобиване на специалност.

Намирането на лекари, сестри и санитари е най-голямото затруднение за болниците в провинцията. И не парите са причината. Една сестра в ковид отделение взема 2500 лева, а в интензивно 1,5 път повече. Лекарите са доста над тях. И въпреки това няма кандидати за работа, оплака се и управителят на Болницата в Горна Оряховица д-р Иван Иванов.


Ключови думи
Белодробна болница лекари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати