Петък, 30 Сеп 2022
            
Велико Търново Общество

Жива „библиотека“ ще помага на търновци да преодоляват стигми и стереотипи

  05.09.2021 13:10
Жива „библиотека“ ще помага на търновци да преодоляват стигми и стереотипи

Библиотеката е място, където можеш да заемеш книга. „Човешката библиотека“ е място, където можеш да “заемеш” човек. Това е библиотека от хора, всеки от които има своя корица, заглавие и история, която е готов да сподели със своите „читатели“.

Всички ние сме едновременно и читатели, и създатели на истории, и книги. Какво ще откриеш в човека срещу теб зависи не само от това на коя страница ще отвориш, а и от това коя страница от твоята история пишеш в момента. Всички сме свързани и всеки би могъл да бъде на мястото на другия.

 Така специалистите от Центъра за психологическо консултиране и психотерапия „Ариадна“ достъпно разясняват един от начините, с които помагат на търновци да превъзмогжнат стереотипи, стигми, предразсъдъци. Инициативата им е по почина на The Human Library - проект, създаден в Дания през 2000 год. именно с цел да помага чрез общуване.

Този проект вдъхновява Център „Ариадна“ да организира жива „библиотека“ във Велико Търново. Работата като терапевти и психолози ежедневно среща екипа на центъра с различни човешки истории, всяка от които би могла да послужи за огледало, поука, вдъхновение, прозрение или мост към важна житейска промяна за всеки, докоснал се до нея.

Всеки участник (читател) ще има възможност да разгледа списък със заглавия, подготвени от екипа на „Ариадна“, и да "заеме" до три живи „книги“ сред доброволците за по 15 минути. При желание, всеки участник може да бъде и „книга", и „читател". Сред заглавията са  "Животът с хранително разстройство - грозната истина за култа към красотата"; "Пътят на един зависим - как зависимостта се превръща в мисия да помагаш на зависими"; "Когато объркаш силния с насилника - как попаднах в триъгълника спасител-жертва-преследвач и стигнах до намерение за самооубийство"; "Смелостта да обичам - осиновяването е връзка дете-родител за цял живот"; "За розовите слончета - какво е да си родител на дете с увреждане в България"; "Живот със зависим - какво е да си дете на алкохолик и комарджия"; "Вдъхновяващите панически атаки или Раят зад страха"; "Аз осиновеното дете - да намериш пътя към Себе си, оглеждайки се в очите на мама и татко. Инстинктът да принадлежиш на своята биологична родова система"; "Раждането на нашите 2815 грама любов с подарена яйцеклетка. Емоционалните "сложности" на необикновените дарове от първо лице."; "Да спасявам брака си или да спасявам себе си - дилема, която ми отне повече от 15 години, преди да взема решение за развод"

По план живата „библиотека“ ще заработи на 24 септември от 18 ч. в Центъра за психологическо консултиране и психотерапия „Ариадна“. Според епидемичната обстановка екипът има пълната готовност да прехвърли събитието онлайн.

Целна на проекта е и да предостави възможност на всеки участник да изследва и обогати себе си, докосвайки се до различни житейски позиции и сценарии; Да покаже как понякога болката и лимитите ни могат да се превърнат в смисъл, добруване и сила.

Често някоя книга попада в ръцете ни уж случайно, а се оказва, че точно от нея сме имали нужда в момента. Друг път прочитът й отваря нови житейски пътеки и променя живота ни. Със сигурност след всяка прочетена книга сме по-богати, по-свободни, по-цялостни, по-свързани със себе си и по-зрели. Уверяваме ви, такива ще бъдете и вие след живата ни библиотека, казват от екипа. А в него са Люба Цанова - психотерапевт и управител на Център „Ариадна"; Грета Калайджиева - арт терапевт; Виржини Стефанова – психолог; Теодора Петкова - психолог и семеен констелатор; Диана Манчева - психолог и фамилен терапевт.

Цената за участие е 5 лв. Хубаво е желанието за участие да бъде заявено предварително на 0889 240 416 - Виржини Стефанова./ по информация на Центъра за психологическо консултиране и психотерапия „Ариадна“, сн. Център "Ариадна"


Ключови думи
Центъра за психологическо консултиране и психотерапия „Ариадна“ Жива библиотека
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати