Четвъртък, 02 Дек 2021
            
Горна Оряховица Други

Код „Зелено” обяви ОУ „Иван Вазов” в навечерието на новата учебна година

  02.09.2021 14:18
Код „Зелено” обяви ОУ „Иван Вазов” в навечерието на новата учебна година

С нова спортна зона и масирано озеленяване ще посрещне учениците си ОУ „Иван Вазов” в първия ден на новата учебна година. Изненадата всъщност ще е за родители и гости на училището. За голяма част от децата обновяването на училището им всъщност не е новина, защото много от учениците прекараха ваканцията в Лятната академия, която нямаше почивка това лято и създаваше занимания за децата от края на старата учебна година до първия звънец за новата.

Още миналата година започна изпълнението на първия етап от проекта за обновяване на двора и околните пространства в ОУ „Иван Вазов”. Тогава беше подменена настилката на спортните площадки, направена бе нова ограда, започна частично озеленяване. Това лято оформянето на дворното пространство завърши със запечатване на настилката със специално каучуково покритие, каквото се ползва и за пистите по летищата. То е устойчиво и най-вече противоплъзгащо, така че е подходящо за детските игри. Разчертани са 4 игрища за футбол, волейбол, баскетбол и народна топка. Така дворът с над 1700 кв. м площ е превърнат в една голяма спортна база. Отделно са детската площадка, фитнесът на открито и площадката за изучаване на правилата за безопасност на движението в южния край на училищния двор.

Това лято продължи и друго начинание от миналата година – създаването на зелена зона в ОУ „Иван Вазов”. В 6 големи и 30 по-малки кашпи и сандъчета, подредени покрай фасадата на училището, са засадени десетки дръвчета. Сред тях има дори гинко билоба, макар и в декоративен вид, три вида магнолии, които вече цъфтяха това лято, няколко вида кипариси – декоративен, аризонски, лъжекипарис и пр. Дотук са що годе известните имена, а освен това училището ще си отглежда прунус писарди нигра (което всъщност е вече познатата ни червенолистна слива), фотиния компакта, нандиния доместика, юниперус и котонеастър. Растенията са посадени в специални съдове, внесени от Италия, които са от устойчив материал. Самите дръвчета са подбрани така, че да са лесни за отглеждане и да са устойчиви на болести. Доставени са от разсадника „Ава парк” в Шемшево, който и преди това е помагал за озеленяването на училището. Вече е изградена поливна система за новите фиданки, а всеки клас ще си има зачислена кашпа или сандъче и ще се грижи за младите растения. Така децата ще получат първите си уроци по природознание и грижа.

Новите придобивки са финансирани от бюджета на училището. Както и частичното реновиране в класните стаи, направено това лято. Изпълнихме плановете си за обновяване на двора и спортната инфраструктура, догодина започваме сериозно обновяване и на класните стаи, каза директорът Иван Момъков. Училището разполага с най-доброто техническо обзавеждане за момента с компютри, мултимедии, тъчдисплеии и т.н. от най-ново поколение. Ще се потърси и най-доброто откъм обзавеждането и удобствата за децата и учителите.

Код „Зелено” обявява училището със специалната настилка на двора и десетките нови дръвчета. Дали ще има зелена светлина за нормална учебна година обаче още не се знае. Най-вероятно не съвсем, но въпреки това в ОУ „Иван Вазов” се готвят за сериозни занимания, независимо дали в сградата на училището или в електронна среда. Близо 530 деца очакват първия звънец на ОУ „Иван Вазов” за новата учебна година. Учителите са готови да им предложат адекватно обучение към който и вариант да трябва да преминат. Всички деца са обезпечени с нужната техника. Още при първата вълна и първото преминаване към онлайн обучение, училището закупи 30 таблета за ученици, които нямат достъп до електронна среда. Това лято МОН осигури още 58 лаптопа за ученици и 15 за преподаватели за работа в ОРЕС.

Все още и ние не знаем как точно ще започне учебната година. Надяваме се да сме в училище и се готвим да посрещнем учениците си на 15 септември. Поне за първокласниците ще направим празник, коментира Иван Момъков.


Ключови думи
ОУ "Иван Вазов" озеленяване спортна база
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати