Петък, 30 Сеп 2022
            
Горна Оряховица Други

Деца от Първомайци печелят награди от фолклорни събори

  02.09.2021 12:06
Деца от Първомайци печелят награди от фолклорни събори

Александър Денев от Школата по народно пеене с вокален педагог Вяра Петрова към НЧ „Иван Вазов-1893” в Първомайци участва в два престижни национални събора. На XV национален тракийски фолклорен събор „Богородична стъпка” той се представи с песните „Провикнал се Николчо” и „Ой, девойко църнаоко”. За отличното си представяне бе награден с Диплом за принос в съхраняване на българския фолклор.

Седмица по-късно август Александър участва и във второто издание на Националния събор „От Тимок до Вита” в село Черни Вит. Съборът е много стар и се провежда вече 40 години, но в рамките на региона. Това е второто издание в национален мащаб. На този конкурс Александър Денев зае престижното III място и бронзов медал в много силна конкуренция в своята група – индивидуални изпълнители до 14 години. Той е и единственото класирано момче. За неговото отлично представяне принос има и съпроводът на гъдулка на музиканта Йордан Кирилов.

На събора в Черни Вит се представи и дуетът Божидара Алексиева и Илина Цветанова при НЧ „Иван Вазов-1893”, село Първомайци, с вокален педагог Веселина Кожухарова. В своята възрастова група те се класираха на второ място и заслужено спечелиха сребърен медал. И в тази група имаше оспорвана конкуренция. Журито високо оцени изпълненията на първомайските момичета – песните „Вито се оро” и „Бре, Иване”.


Ключови думи
Парвомайци Богородична стъпка
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати