Четвъртък, 02 Дек 2021
            
Велико Търново Политика

Проф. Костадин Ангелов: Предлагаме 15 млн. лева допълнителна бюджетна подкрепа за общинските болници в отдалечени и труднодостъпни райони

  01.09.2021 15:23
Проф. Костадин Ангелов: Предлагаме 15 млн. лева допълнителна бюджетна подкрепа за общинските болници в отдалечени и труднодостъпни райони

Парламентарната група на ГЕРБ-СДС ще предложи допълнително финансиране в размер на 15 млн. лева за общинските лечебни заведения, регламентирани в Наредба 3 на Министъра на здравеопазването. Това съобщи народният представител от Велико Търново и зам-председател на здравната комисия в парламента проф. Костадин Ангелов след среща, която той и негови колеги от ПГ на ГЕРБ проведоха с представители на Националното сдружение на общините. В разговорите с НСОРБ участваха също председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова и народните представители Деница Сачева, Кирил Ананиев и Валери Лачовски.

Предложението ще бъде внесено между първо и второ четене на Закона за изменение и допълнение на Закона за държавния бюджет на Република България в сектор Здравеопазване. Допълнителната финансова подкрепа в размер на 15 млн. лева ще се ползва за последните три месеца на тази година, обясни проф. Ангелов.

Мярката има за цел да подпомогне дейността на общинските лечебни заведения в труднодостъпните и/или отдалечените райони на страната. Това е особено важно за функционирането на тези болници в условията на четвъртата вълна от Covid-19 в България и на фона на нарастващия брой хоспитализирани пациенти.

С предложението проф. Костадин Ангелов и ПГ на ГЕРБ-СДС изпълняват поетите пред българските граждани ангажименти за конкретни решения за увеличаване на финансирането към общините и в конкретния случай – към общинското здравеопазване.

Проф. Ангелов каза още, че ПГ на ГЕРБ ще предложи още една промяна в Закона за държавния бюджет на Република България за 2021 година, отнасяща се към сектор Здравеопазване - допълнителен трансфер от 25 млн. лева за НЗОК. Така ще се осигурят допълнителни средства за заплатите през октомври, ноември и декември на настоящата година за работещите в първичната извънболнична медицинска помощ. Това са общопрактикуващите лекари – по 600 лева допълнително за тези три месеца, също и специалистите по здравни грижи - по 360 лева допълнително на месец. Мярката ще обхване и работещите в ДКЦ-та.

„Настояваме да се възстанови и справедливата методика за допълнителните 1000 лева за работещите на първа линия в борбата срещу COVID-19. В момента голяма част от лекарите, сестрите и санитарите не ги получават, а някои трябва да ходят с хронометри в джобовете си, за да изработят някаква част от тези възнаграждения“, подчерта още проф. Костадин Ангелов.

ГЕРБ-СДС настоява също да се възстанови старата методика за работа при неблагоприятни условия, която да гарантира на всички договорни партньори със Здравната каса 85 процента от прогнозните им бюджети.


Ключови думи
проф. Костадин Ангелов
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати