Петък, 30 Сеп 2022
            
Култура Полски Тръмбеш

Конкурсът „Полски щурчета“ събра в Полски Тръмбеш млади таланти от цялата страна

  30.08.2021 10:04
Конкурсът „Полски щурчета“ събра в Полски Тръмбеш млади таланти от цялата страна

Таланти от цялата страна си дадоха среща в Полски Тръмбеш за тазгодишното издание на конкурса за млади изпълнители на забавна песен „Полски щурчета“. Над 90 деца се включиха в надпреварата, проведена при стриктно спазване на всички противоепидемични мерки. Заради пандемията наградените бяха обявени на сцената на открито в неделя преди обяд, вместо в Историческия музей, както бе планирано. Победителите бяха оценени от професионалното и изключително прецизно жури с председател Етиен Леви и членове Красимир Гюлмезов и Светослав Лобошки. Благодарение на спонсорството на местни фирми от общината, носителите на Гран При, освен статуетката на Иван Кулински, получиха и по 500 лева парична награда. Конкурсът се провежда по идея и с активното съдействие на Веселин Маринов, а организатори са Община Полски Тръмбеш, СНЦ „Полски щурчета“ и Читалище „Отец Паисий“.

Кметът на Полски Тръмбеш Георги Чакъров връчи своята награда на 17-годишната Кристиана Кирилова, която прикова вниманието със своята песен „Очакване да съмне”. При връчването на наградата на галаконцерта в неделя вечерта Чакъров обяви,че е избрал Кристиана заради таланта й, който пък се дължи на корените с общината. Оказа се,че бащата на Криси е от Климентово, а баба й дълги години е била председател на пенсионерския клуб. Наградата на кмета е морална и е диплом за участие в конкурса. Кристиана Кирилова се състезава в четвърта възрастова група, където получи осмо място. В същата група участва и Румяна Христова от Полски Тръмбеш, която се класира на 15-то място. Освен нея, за участие в конкурса от общината се бяха записали още три момичета, но заради проблем с гласа в последния момент те отпаднаха от надпреварата

Най-малкият участник бе само на 5 г. Даная Запрянова обаче получи Гран При в първа възрастова група. С първа, втора и трета награда в същата възрастова група си тръгнаха Дария Стефанова от Русе, Анастасия Банкова от София и Ема Атанасова също от София.

Гран При във втора възрастова група получи 12-годишната Мария Чолакова от Асеновград. Бриана Петрова от Варна взе първа награда, Кристиян Менев от Велико Търново бе удостоен с втора, третото място си разделиха Ивайла Иванова от Варна и Магдалена Георгиева от Русе.

В трета възрастова група Гран При бе връчена на 13-годишния Крум Крумов от Петрич, който също спечели много овации и от публиката. В тази група журито връчи по две втори и две трети награди. Второто място си поделиха Алекс Карабоев от Горна Оряховица и Десислава Василева от Русе, а третото Вилияна Иванова от Свищов и Далия Ковачева от Габрово.

В четвъртата група с най-големите участници талантливите млади изпълнители също затрудниха журито. Тук Гран При получи 17-годишната Гала Ботева от Севлиево. Елена Николаева на 16 г. от Казанлък взе първата награда, второто място бе за Александра Златева от Разград и Веселина Няголова от Русе, а третото за Кристина Тодорова ,също от Русе.

Носителите на различните отличия получиха своите награди от различни културни деятели от общината, представители на спонсорите и, естествено, от създателя на фестивала  Веселин Маринов. Конкурсът завърши с изпълнение на химна на „Полските щурчета”, в което се включиха всички наградени млади изпълнители.

Националното елитно музикално събитие с участници от Бургас до Плевен и от Русе до Петрич, както се изрази Светослав Лобошки, бе съпроводено и с два концерта на звезди от родната естрада. В първия ден – петък, пяха Мариана Попова и квартет „Белканто”, а в събота вечер гости и жители на общината бяха изненадани от песните на Панайот Панайотов./ по информация от Община Полски Тръмбеш – сн. организатори


Ключови думи
Полски щурчета Веселин Маринов
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати