Сряда, 05 Oct 2022
            
Горна Оряховица Други

Упорити епидемии морят и дърветата в Горна Оряховица

  28.08.2021 08:12
Упорити епидемии морят и дърветата в Горна Оряховица

Много преди пандемията от COVID-19 да преобърне човешкия свят, дърветата в региона бяха нападнати от не по-малко упорити и трудно изтребими вредители. Може би повече от 10 години листоминиращият молец трайно е увредил популацията от кестени не само в Горна Оряховица и България, но и на целия Балкански полуостров. От няколко години пък става все по-очевидно и страданието на еднолистните, които масово съхнат и то не само в градовете, където са сравнително малко, а и в горите наоколо. При тях става въпрос за заболяването диплодиева некроза, причинено от гъбата Shaeropsis sapinea.

Преди няколко дни „зелените” във Велико Търново предложиха да се вземат мерки за лечението на градските дървета, което включва не само третиране с химикали, но и отстраняване на заразените иглички и шишарки. Същата упоритост се иска и при борбата с молеца по кестените. Затова и масово никой не взема присърце спасяването на дърветата. В последните години в Павликени правят опити както за биологична, така и за химическа война срещу вредителя по кестена. Само че и в двата случая се иска упоритост и последователност – събиране и изгаряне на заразените листа, и то не само за една година.

В Горна Оряховица за молеца се говори от десетина години, но мерки не са вземани никакви. Дърветата са пострадали в различна степен, но май вече няма незаразени. Най-зле изглеждат кестените по „Св. Княз Борис”, където още преди месец листата бяха напълно изгорели и вече са почти окапали. Сравнително добре изглежда кестенът в двора на Първо основно. Преди две години той беше подкастрян по особен начин от арборист, който твърдеше, че така ще се справи с молеца. Ефект има, но характерните кафеви петна отново се появяват и по този кестен, който явно няма как да остане незарезен сред всички други, нападнати от молеца.

В Градската градина очевидно има заразени и почти изсъхнали иглолистни и сега е времето да се изследват и ако трябва да се лекуват или отстранят, за да не заразяват и останалите. Всъщност дърветата бяха обследвани в началото на ремонта на парка, но очевидно има проблеми и би трябвало поне там да се направи опит за лечението им.

Елена ВЕЛКОВА


Ключови думи
листоминиращ молец кестени
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати