Неделя, 02 Oct 2022
            
Горна Оряховица Други

Коронавирусът влезе в Дневния център за деца с увреждания в Горна Оряховица

  26.08.2021 13:21
Коронавирусът влезе в Дневния център за деца с увреждания в Горна Оряховица

3 души от персонала на Дневния център за деца с увреждания в Горна Оряховица са дали положителни проби за коронавирус. На практика Центърът е едно от четирите огнища на заболяването, пламнали в организирани колективи в област Велико Търново. Другите две огнища са детските градини „Ален мак“ във Велико Търново и „Вяра, Надежда, Любов“ в с. Ресен, а четвъртото е многолюдна фамилия. Откъде е фамилията обаче от РЗИ във Велико Търново не уточняват. Здравните власти са разпоредили всички необходими мерки.

До 361,7 на 100 хил. души достигна заболяемостта от COVID-19 в областта на 14-дневна база. Увеличението е с около 60% спрямо предходния отчетен период. През последното денонощие новите случаи са 64, в домашна изолация са 664 души, а в болници – 206. Три са смъртните случаи, свързани с коронавирус през последните 24 ч.

239 ковид легла са разкрити в болниците в областта, от тях 219 са за пациенти в неусложнено състояние. 4 са леглата за непълнолетни пациенти, а 20 са интензивните. Към 9 ч. днес в болници са 199 души, 14 от които на интензивно лечение. 20 пациенти от област Велико Търново се лекуват в болници извън областта.

8 са децата с коронавирус, настанени в лечебно заведение. 6 от малките пациенти са в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ във Велико Търново, другите 2 са в лечебници в друга област.

Съветът ни е да се ограничат масовите събития, коментира директорът на РЗИ във Велико Търново д-р Евгения Недева. Ние не казваме на всяка цена да се прекратят всички масови събития, но разчитаме на общините, които най-добре познават местната специфика, да направят преценката. 8 общини вече са решили какво ще остане и какво ще се забрани, допълни д-р Недева.

Областният управител Георги Гугучков уточни, че от 10-те общини в областта само Велико Търново и Лясковец все още не са го информирали за решението си. Ясно е обаче, че плануваният за 28 август празник на Килифарево е отменен. От 8-те общини, изпратили обобщените си данни, единствено в община Полски Тръмбеш са заявили желанието си да бъде проведен национален конкурс, като са поели ангажимент за стриктно спазване на противоепидемичните мерки. Останалите общини отлагат всички свои мероприятия. 


Ключови думи
д-р Евгения Недева РЗИ - Велико Търново
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати