Понеделник, 27 Дек 2021
            
Горна Оряховица Общество

Средновековен некропол, открит при рекултивацията на старото сметище в Горна Оряховица, отново прави актуална хипотезата за куманско присъствие на Ряховец

  05.08.2021 18:28
Средновековен некропол, открит при рекултивацията на старото сметище в Горна Оряховица, отново прави актуална хипотезата за куманско присъствие на Ряховец

Горнооряховчани сериозно могат да се замислят дали не са наследници на куманските племена, помогнали на Асеневци да възстановят Второто българско царство. Отговорът обаче може да дойде след сериозно ДНК-проучване. На този етап в сферата на предположенията е, че кумани са обитавали трайно околностите на крепостта Ряховец и може пък да са оставили своите гени.

Находка по време на рекултивацията на старото сметище край Горна Оряховица направи отново актуално предположението на археолога Илиян Петракиев за куманско присъствие на Ряховец. То бе лансирано след предишни находки при разкопките на крепостта и дори бе даден материал за ДНК анализ като част от една унгарска програма за проследяване на куманското разселване в Европа. От тази програма така и няма резултат, но може новите находки край Горна Оряховица да дадат нова насока за проучванията. За първи път имаме не просто някакъв биологичен материал за изследване, но и достатъчно други материални находки, които да свидетелстват за нехристиянско население в тази част на Европа в началото на 13 век.

Работници попадат на находките при рикултивация на старото сметище и започват спасителни археологически проучвания, ръководени от Илиян Петракиев, който е начело и на екипа, изследващ крепостта Ряховец. Открит е некропол, който точно съответства на най-активния живот на Ряховец – края на 12 и началото на 13 век. Начинът на погребване обаче е категорично различен от средновековните християнски погребения. Ориентацията на гробовете е югозапад – североизток, ръцете на мъртъвците са със свити лакти и положени на раменете, по различен начин са поставени и краката.

Не са само обаче различните религиозни практики, които съживяват хипотезата за куманско присъствие на Ряховец. Открити са ями, пълни с овъглени кости, керамика, монети. В едната яма е открита ритуално използвана бича глава или поне глава от едър рогат добитък, в друга е открита сребърна монета, която не е нито византийска, нито българска. В третата яма учените попадат на овнешка глава, а под нея е овъглен дънер с размер около 80 см дължина на 20-25 см. диаметър. Странното в случая е, че това не е следствие от пожар. Огънят не е угасен, а е застлан с пръст, както се правят дървените въглища. Това отвежда към практиките на тюркските номадски племена, за които огънят е свещен и не се гаси с вода, а се приспива със земя. От дънера е взет материал за проучване, а в същото време е започната консервация, за да се покаже по-късно в Историческия музей в Горна Оряховица.

Около 40 находки са намерени на новия обект, при положение, че са изследвани не повече от 200 кв. м. Тепърва предстоят много анализи на находките. Екипът подготвя и изложба, която да покаже в Музея намереното от некропола и от Ряховец. Новият археологически сезон на крепостта ще започне около 10 септември. Заедно с новата учебна година ще бъде открита и новата година за уникалната Археологическа школа за ученици от цялата област.


Ключови думи
Илиян Петракиев Ряховец
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати