Сряда, 28 Сеп 2022
            
Други

Детските учители недоволни, че им вземат ваканцията

  25.07.2021 11:46
Детските учители недоволни, че им вземат ваканцията

Всички детски градини и ясли във Велико Търново остават отворени през юли и август. През минали години обичайна практика беше част от детските заведения да не работят на ротационен принцип заради по-малкия брой деца през отпускарския сезон и за улеснение на летните ремонти. Заради епидемичната обстановка това лято затваряне няма, за да не се смесват малчуганите от различни детски градини.

Същата политика са предприели и повечето общини в областта.

Решението обаче не се приема добре от голяма част от учителите и възпитателите в детските заведения.

Градините работят на почти пълния си капацитет и това ще попречи на основното почистване и ремонтите, които обичайно се правят през лятото. Втора година не можем дюшеците да изтупаме и проветрим, какво остава за по-сериозни неща. Традиционно, по време на ваканционния период в училищата и детските градини се реализират и текущи ремонти - освежаване на кабинети, кухненски помещения, занимални, санитарни помещения и др. Как ще се правят ремонти, като групите са пълни и няма как да се смесват и разместват, питат работещите в детските заведения.

Другият проблем е, че учителите трупат огромни количества отпуска. Една от причините за обичайното едномесечно затваряне през лятото е именно тази – да се изчиства отпуската, която се трупа. Вече има учители с по над 60 дни натрупана отпуска, какво ще стане с нея е другият въпрос на началните педагози.

Има и още един въпрос, който повдигат възпитателите. Семействата масово прехвърлят цялата отговорност за възпитанието на децата си на институциите и отказват да прекарат повече време с тях дори и по време на летните отпуски. В отпускарския сезон градините са пълни, въпреки че не са повече от 20% семействата, които не могат да гледат децата си вкъщи за няколко седмици. Много по-лесно е да оставиш детето да го отглежда някой друг срещу 1,20 лева на ден, отколкото да прекараш няколко пълни дни с него.


Ключови думи
детски градини
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати