Четвъртък, 29 Сеп 2022
            
Велико Търново Икономика

„Топлофикация – ВТ”: Никога не сме горили боклуци, пушеците са от изгорена биомаса

  10.07.2021 16:05
„Топлофикация – ВТ”: Никога не сме горили боклуци, пушеците са от изгорена биомаса

Единственото, което се гори в „Топлофикация – ВТ”, е природен газ и биомаса. Никога не сме изгаряли отпадъци, категоричен е директорът на дружеството Александър Димитров по повод оплакванията на великотърновци за замърсяване на въздуха от изгаряне на боклуци в централата. Белите пушеци се получават от голямата влага в биомасата, която при изпарението се отделя като бял пушек. Пушеците могат да бъдат най-различни цветове. Получаваме постоянно сигнали за черни пушеци, когато слънцето залязва… Нищо, което се гори тук, не трябва да създава притеснение на гражданите. Пък и от РИОСВ постоянно ни следят, правят се измервания, проблеми няма. Ние също имаме измервателни уреди, които са на съоръженията”, заяви още Димитров.

 

Четирима директори за 5 години

Ремонт на 500-метрова отсечка от топлопреносната мрежа ще прави „Топлофикация- ВТ”. Дейностите ще започнат в началото на август по т.н. Първа градска магистрала и ще обхванат най-компрометираните участъци по улиците „Бойко войвода” и „Филип Тотю” около Стадиона, както и ул. „Симеон Велики” в кв. „Колю Фичето”, научи в. „Кореспондент” от младия изпълнителен директор Александър Димитров. Той е от София, инженер, завършил е „Топло- и ядрена енергетика”  в Техническия университет - София и е назначен в началото на годината. За последните 5 години на ветровития пост се смениха четирима директори, всеки с амбицията си. Това, по което си приличат, е, че с назначението им върви и поръчението да искат от КЕВР рекордни и най-високи в страната увеличения на парното от над 70, че и 80%.

С тези 500 метра общо подменените тръби стават километър, защото и миналата година „Топлофикация” прави ремонт. Ще бъдат сменени и крановете. При дължина на цялата топлопреносна мрежа между 45 и 50 км и положена в земята преди 44 години, това е пренебрежимо малко, но според Александър Димитров тази мрежа още държи. А и в изминалия отоплителен сезон е имало само една авария, през февруари, похвали се той. 15 дни преди началото на изкопните работи гражданите ще бъдат уведомени, а самият ремонт се планира да се свърши в рамките на месеца.

С 24 лв. поскъпва парното от есента

Увеличението на цената на топлоенергията е вече факт и през новия отоплителен сезон търновци ще плащат 128,96 лв. с ДДС за 1 МВт/ч. Това е с 24 лв. повече в сравнение с изминалия или увеличението е 23,16%. „Не само парното поскъпва, но и всички енергийни продукти – ток, горива, дърва, най-вече природният газ, който е и основен енергиен носител за великотърновската топлоцентрала. Увеличението на цената, която КЕВР утвърди, е заради тази промяна на цената на газа. И тя е меродавна за всички използвани останали начини за отопление. При нас то е най-голямо, защото сме свързани с газоразпределителната мрежа на „Овергаз” и има допълнителни такси, които повечето топлофикации не плащат. От там идва и разликата в цената на топлинната енергия в сравнение с тях. От 2013 г. това е най-голямото увеличение на цената на газа”, обяснява новата по-висока цена Александър Димитров.

„Топлофикация – ВТ” запазва все пак цената на топлата вода за битовите абонати от миналата година. Тя остава 6 лв. с ДДС за кубик и е най-ниската цена за топла вода в България. От дружеството обмислят различни отстъпки за редовните в плащанията си клиенти.

Абонатите на „Топлофикация” се запазват

2758 са абонатите на великотърновската топлоцентрала към февруари 2021 г. Тази бройка е устойчива през последните години, но истинското преброяване ще бъде след като дойдат първите големи сметки. След многото аварии през 2019 г., през последния отоплителен сезон няма оплаквания от качеството на услугата и затова изпълнителният директор не очаква отлив заради поскъпването.

За финансовото състояние на „Топлофикация - ВТ” Димитров отказа коментари, но заяви, че тя не е закъсала, работи нормално и няма място за притеснение сред клиентите. Общо взето плащанията на абонатите са редовни, за което им благодари. Неиздължилите се са пренебрежимо малък процент. Служителите са 50 и всички получават заплатите си редовно. Не уточни бройката на работниците по поддръжката, които са една ремонтна група, разделена на две - за двете магистрали. Но, според него, хората са достатъчни да обезпечат тази поддръжка и своевременно да реагират и отстранят всяка авария. 

В скоро време се очаква актуализиране на сайта на дружеството, където ще бъдат посочени, за удобство на клиентите, всички актуални телефони.

Ана Райковска


Ключови думи
Топлофикация ВТ
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати