Неделя, 22 Май 2022
            
Горна Оряховица Светски

Радослав Гатев от Горна Оряховица се нареди сред най-полезните играчи в отбора на „Майкрософт”

  27.06.2021 11:23
Радослав Гатев от Горна Оряховица се нареди сред най-полезните играчи в отбора на „Майкрософт”

При последното раздаване на традиционните награди за принос към Горна Оряховица Общинският съвет оцени постиженията на един млад мъж, който се развива в областта на най-новите информационни технологии.

Радослав Гатев вече има две годишни награди MVP - Most Valuable Professional (нещо като най-полезен играч в колективните спортни игри) на „Майкрософт”. Наградата се дава не просто на добри програмисти и интернет специалисти, а на тези, които са активни и имат принос към развитието на IT общността. Радослав има популярен собствен блог и организира много събития в своята област – облачните технологии, които ангажират хиляди хора. Работата му е оценена не само от „Майкрософт”, но и от специализирано издателство в Ню Йорк, което ще издаде неговата първа книга. Introducing Distributed Application Runtime (Dapr) трябва да се появи на пазара до края на лятото – първо на хартия, а след това и в електронен вариант.

Радослав е един от най-младите носители на наградата MVP на „Майкрософт”. Самата общност на наградените включва около 3200 души, като българите са десетина. А пътят на младия програмист тръгва от гаражните интернет клубове в родната Горна Оряховица.

През март Радослав навърши 27 години, така че детството му съвпада със зората на Интернет в България. До 7 клас учи в СУ „Георги Измирлиев” и по това време вече е открил своята страст към компютрите. Всеки ден след училище, още в началните класове, минава през някой Интернет клуб. И то не толкова, за да играе на игри. Дори като хлапе не е бил запален геймър, а най-вече искал да разбере повече за компютъра и начина му на работа. Малко по-късно му купуват домашен компютър. Интернет вкъщи все още няма, но това му позволява да разбере всички тънкости на Windows. Естествено интересът го отвежда към Електротехникума или сегашната ПГЕЕ „М. Ломоносов”. Специалността му е „Системно програмиране”.

Сега оценявам девиза на нашето училище „Ако успееш тук, ще успееш навсякъде”. Като ученик не съм се замислял за това, но сега си давам сметка какво означава, каза Радослав, докато приемаше наградата си на 29 май. Учителите са големият капитал на Електрото, казва днес младият мъж. Програмата по негово време не отразявала напълно търсените умения и технологии на пазара, но пък той имал късмет да попадне на учители, които предизвикали интереса му, вдъхновили го да търси и да добавя нови и нови знания към добрата основа, която му дали. Реално добър програмист е станал сам, но това може би нямаше да се случи, ако не бяха учителите-вдъхновители.

От там пътят му продължава в Софийския университет във Факултета по математика и информатика със специалност „Информационни системи”. Още в училище се занимавал съвсем сериозно с програмиране и в университета вече започнал да си търси и работа. Намерил, разбира се, и три години трупал опит в сериозна компания. След това с приятел направили своя фирма и в продължение на 3 години предоставяли услуги на различни международни компании.

Сега вече работи самостоятелно, като отново партньори са му фирми от цял свят – от малки стартъп компании до големи концерни. Най-просто казано помагам им да използват технологиите на „Майкрософт” по правилния начин, за да стане продуктът им още по-добър, обяснява Радослав.

Интересите му са насочени към облачните технологии. Фокусът му е Microsoft Azure – облачната платформа за приложения. Когато издателството Apress се свързало с него, за да му предложи да стане техен автор, му предоставили възможността сам да си определи темата. Той избрал Introducing Dapr. Технология Distributed Application Runtime, чиято абревиатура е в заглавието на книгата, е анонсирана през 2019 г. на конференция на „Майкрософт”. Радослав започнал да пише книгата през 2020 г., а през 2021 г. е пусната и първата стабилна версия на технологията и тя тепърва се налага на пазара. Един от създателите на технологията – Ярон Шнайдер, е автор на предисловието към книгата на Радослав Гатев, а главният технически директор на облачната платформа на „Майкрософт” Марк Русинович е написал отзив за книгата, поместен на корицата.

В първата фирма, в която работих, повечето бяхме програмисти. Работата на повечето програмисти е свързана с това да създават и внедряват определена функционалност в дадено приложение, чрез писане на код. Но често те не се интересуват как това се вписва в по-широката картина на софтуерното решение, състоящо се от разнообразни услуги и приложения, които в крайна сметка трябва да се разположат върху някакъв тип хардуер. След разговори с колеги, чух за платформата на „Майкрософт” и започнах да проучвам. Отначало беше любопитство, но впоследствие ми стана интересно и се превърна в нещо сериозно, разказва Радослав. Потребителите също не се интересуват дали услугата, която получават, е на облачна платформа или на сървър. Но не е без значение за фирмата, предлагаща услугата, дали ще предостави по-високо качество с по-малко капиталови разходи. Собствените сървъри изискват голяма инвестиция и хора, които да ги поддържат. В търсене на по-оптимално решение се появява облачната технология. С нея отпадат някои от старите проблеми, но пък се появяват нови задачи. Със сигурност това предлага съвсем нов бизнес модел и ново мислене в тази сфера на технологиите, казва още Гатев.

Радослав няма нищо общо с масовия стереотип за IT специалист като бледен младеж, затворен в матрицата на своя компютърен свят. Младият мъж обича да е навън, най-вече във водата и да се гмурка, а с приятелката си Десислава Златева – един от златните гласове от горнооряховската школа, се забавляват всяка година със специални коледни кавъри.

Но категорично нямам амбиции в пеенето, смее се за това си занимание Радослав.

Работата му позволява да живее където си поиска, стига на мястото да има добър интернет. Засега той пребивава предимно в София, но веднъж месечно си идва и до Горна Оряховица. Офис не му е нужен, повечето си срещи правел онлайн дори преди кризата с коронавируса. Пандемията все пак се отразява на бизнеса, но в случая за добро, защото повечето фирми осъзнават нуждата от дигитализиране. С технологиите осъзнаваме, че светът е голям и в същото време всички са толкова близо, казва носителят на наградата за принос към Горна Оряховица Радослав Гатев.

Елена ВЕЛКОВА


Ключови думи
Радослав Гатев
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати