Петък, 24 Сеп 2021
            
Велико Търново Темида

Сградата на Административния съд във Велико Търново бе официално открита

  25.06.2021 17:27
Сградата на Административния съд във Велико Търново бе официално открита

Сградата на Административния съд във Велико Търново бе открита официално днес. За церемонията на място бяха служебният правосъден министър Янаки Стоилов, председателят на Върховния административен съд Георги Чолаков, представляващият Висшия съдебен съвет Боян Магдалинчев, областният управител Георги Гугучков, кметът на Велико Търново Даниелв Панов. Сред присъстващите, уважили събитието, бяха членове на Висшия съдебен съвет, представители на Инспектората към ВСС, заместник-председателите на ВАС и председателите на отделения, председатели на административни съдилища в страната, магистрати от Великотърновски съдебен окръг, председателят на Адвокатска колегия – Велико Търново и др. Символичен домакин на събитието бе председателят на Адманистративния съд във Велико Търново Георги Чемширов.

Административният съд във Велико Търново вече има своя дом. Но хората, които работят в него, придават смисъл, те представляват институцията и така стават общ символ на държавността, каза минути след прерязването на лентата Георги Чемширов.

Според Георги Чолаков всичко това нямаше да го има без помощта на местната власт, Висшия съдебен съвет и държавната власт. Колегите знаят колко потресен бях, като видях при какви условия правораздава Административният съд във Велико Търново. Тази сграда е построена през 30-те години, една емблематична сграда, важна не само като дом на административното правосъдие, но и за цялото правораздаване в държавата. Познавам професионализма и качеството на работа на колегите в търновския Административен съд и смятам, че беше крайно време да влязат в тази сграда.

Знам през какво премина и г-н Чемширов, и всички други съпричастни. Но важното е, че всичко приключи добре и вече можем спокойно да срежем лентата. Остават още 3-4 сгради (в страната – б. а.), за да може административното правораздаване да получи своя дом във всеки един град. Пожелавам на колегите все така да бъдат на ниво, нека тази сграда бъде храм на справедливостта и върховенството на закона, сподели Чолаков.

Все така да бъде храм на правосъдието пожела и Янаки Стоилов. Да се утвърждава вярата във върховенството на правото - това е и спецификата на административното правосъдие.

Материалните неща винаги са важни и няма как да не се радваме, че един такъв хубав исторически дом ще бъде седалище на областен административен съд. Но в днешно време също толкова важно значение има електронизацията на съдебната дейност – предизвикателство, пред което сме поставени, за което говорим от години и по което трябва да съвместим дейността на всички съдебни органи, за да може реално да се премине към тази нова форма на дейностите, бе коментарът на служебния министър.

Държавността има своите прояви в лицето на законодателната, изпълнителната и съдебната власти. Ако някога тази сграда се е помнила като сградата на банкера Буров – една  изключителна личност, сега е съдебна палата на Администравитен съд – Велико Търново. Административното правосъдие бележи значителен напредък в правораздаването. През 2002 г., когато се сформираше работна група за изготвяне на Административно-процесуалния кодекс, никой не допускаше, че ще има завършена система на административното правосъдие. Да, имаше много спорове, полемики, но се създаде система от 28 административни съдилища в страната. Административното правосъдие осигурява възможността на всеки гражданин, на всяко юридическо лице да се защикти срещу актовете на държавната администрация, да търси справедливост и законност. И точно това направихме. През 2006 г. се прие АПК, а от 1 март 2007 г. започнаха да работят 28 административни съдилища в страната. По-голяма реформа в най-новата българска история от създаването на административните съдищила досега не е правена. Но хората го заслужават, защото административното правосъдие е най-вече в полза на гражданите и юридическите лица, чиито права и законови интереси биха били засегнати от един незаконосъобразен акт на държавната администрация, припомни Магдалинчев.

Радваме се, че започнатото приключи и че всички съдии имат дом на правосъдието. Най-важното е гражданите да получават справедливост, каза и кметът на Велико Търново инж. Даниел Панов. Той също припомни исторически факти – на 13 юли се навършват 30 г. от приемането на Конституцията, а на днешния ден, през 1877 г. в длъжност встъпва първият кмет на Велико Търново Георги Живков.

Сградата освети Великотърновският митрополит Григорий, а химните на България и Европа прозвучаха в изпъленние на „Джуниър Бенд“.

След откриването гостите разгледаха сградата на административния съд, където бе подредена изложба живопис на великотърновския художник Светозар Петров. Официална снимка на всички присъстващи беше направена пред Музей „Учредително събрание“.

След откриването гостите разгледаха сградата на административния съд, където бе подредена изложба живопис на великотърновския художник Светозар Петров. Официална снимка на всички присъстващи беше направена пред Музей „Учредително събрание“.


Ключови думи
Административен съд - Велико Търново Георги Чемширов Георги Чолаков Боян Магдалинчев
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати