Четвъртък, 16 Сеп 2021
            
Светски

Националният събор на овцевъдите обяви любителски фотоконкурс

  17.06.2021 11:55
Националният събор на овцевъдите обяви любителски фотоконкурс

Любителски фотоконкурс за най-атрактивни кадри от предстоящото си девето издание обяви Националният събор на овцевъдите в България. Целта на инициативата е да популяризира стопанския аспект на овцевъдството и козевъдството и да представи връзката на отрасъла с българската народна култура, традиции и фолклор.

В конкурса с неограничен брой кадри могат да участват всички любители – фотографи в две възрастови групи:  учащи (до XII клас) и възрастни. Изображенията могат да бъдат цветни или черно-бели. Фотографиите трябва да са във формат JPEG, размер не по-малко от 30 х 40 см (формат А3) и резолюция 300 dpi. 

Фотографиите, придружени с информация за автора и телефон за връзка, се изпращат по електронен път на e-mail: [email protected] до  31 юли 2021 г.

Жури, включващо представители на организаторите на събора и професионални фотографи, ще оценява снимките за интерпретация на темите; оригиналност на творбата; способност да се ангажира вниманието на зрителя и художествено-естетическо въздействие. Най-сполучливите снимки ще бъдат показани в изложба, посветена на 10-годишнината на Национален събор на овцевъдите в България, а при откриването й ще бъдат наградени и победителите в конкурса.

Статутът на конкурса и условията за участие са обявени в  сайта на събитието www.saborbg.com и във Фейсбук страницата https://www.facebook.com/nsobBG/?ref=pages_you_manage, където ще се публикуват и изпратените и допуснатите до участие фотографии.

Деветият Национален събор на овцевъдите ще се проведе от 18 до 20 юни т. г. до Петропавловския манастир край Лясковец, област Велико Търново. Мащабният форум  ще събере на едно място професионалисти в бранша от цялата страна, почитатели на народния бит и творчество, любители на старовремските кулинарни традиции и на здравословните фермерски храни.

Събитието по традиция ще съчетае стопанския аспект на овцевъдството и козевъдството с богатата българска народна култура, традиции и фолклор. То се   организира от Национална овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА) със съдействието на Министерство на земеделието, храните и горите и подкрепата на общините Велико Търново, Лясковец и Горна Оряховица.

Официалното откриване е в 11,00 ч. на 18 юни, петък. Съборът ще стартира с прогонване на злите сили от кукери, изпълнения на прочутия оркестър „101 каба гайди“ и на Танцов състав „Кацандонис“ при Културно-просветно дружество на каракачаните в Карлово.


Ключови думи
Национален събор на овцевъдите фотоконкурс
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати