Понеделник, 03 Oct 2022
            
Горна Оряховица Общество

Горски долен Тръмбеш ще получи вода от „Йовковци”

  01.06.2021 15:42
Горски долен Тръмбеш ще получи вода от „Йовковци”

Най-големият проблем на Горски долен Тръмбеш – липсата на вода, е на път да се разреши. При добър късмет това може да стане още тази година и селото да бъде захранено с „йовковска” вода.

1,2 милиона лева отпуска Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС) на Община Горна Оряховица по проект „Допълнително водоснабдяване и реконструкция на съществуващи водопроводи” в Горски долен Тръмбеш. Проектът е изготвен със съдействието на ВиК „Йовковци”.

Водният проблем измъчва над 300 жители на Горски долен Тръмбеш от години. В момента селото се захранва от местни водоизточници, които са в ниската му част и при сушава година те често пресъхват, а хората остават без вода. Проектът предвижда да бъде изградено отклонение от Върбица, което да захранва селото с вода от язовир „Йовковци”. Така ще се реши трайно проблема с пресъхването на чешмите в Горски долен Тръмбеш.

Предстои да бъдат пуснати обществените поръчки за избор на изпълнител и надзор и, ако няма обжалвания, строителството може да започне още тази година.

Междувременно Общината входира във ВиК „Йовковци” работен проект за водопровод, канализация и пречиствателна станция за Драганово. Там имат същия проблем по високите части на селото, където редовно остават без вода, особено през лятото. С разработения проект водното дружество може да кандидатства пред ВиК холдинга или МОСВ.

Подготвя се и нов проект за последната част от изграждането на канализация в Долна Оряховица. Във втория град на общината предстои да започне изграждането на голяма част от канализационната мрежа, за която има осигурено финансиране от 2,8 милиона лева. Този проект обаче още буксува по съдилищата, заради обжалване на процедурата за избор на изпълнител. Очаква се скоро ВАС да отхвърли окончателно възраженията и да започне строителството, с реализирането на което градът ще е канализиран на близо 85%. Ако се реализира и последният, подготвян в момента, проект, Долна Оряховица ще е почти на 100% канализирана. За което общинският център може само да мечтае.


Ключови думи
Горски долен Тръмбеш ВиК вода
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати