Петък, 27 Авг 2021
            
Велико Търново Светски

Курсанти от Националния военен университет „Васил Левски“ участват във филм за Тутраканската епопея

  28.05.2021 12:28
Курсанти от Националния военен университет „Васил Левски“ участват във филм за Тутраканската епопея

Повече от 100 курсанти от Националния военен университет „Васил Левски“ участват в снимките на късометражен филм за Тутраканска епопея. Филмът е възстановка на битката за превземане на Тутраканската крепост през Първата световна война.

„Имаме експозиция „Тутраканска епопея“ в Историческия музей и искаме да я обновим и да я направим по-близка до съвременните поколения, за да ги приобщим към миналото, да създадем интерес и емоционална обвързаност на младите хора с онова, за което са дали живота си нашите предци. Идеята е този филм, който ще е направен със средствата на виртуалната реалност, да възпроизведе част от битката, а тази битка е важна, защото победата при Тутракан поставя началото на освобождението на цяла Южна Добруджа“, разказва директорът на Историческия музей в Тутракан Петър Бойчев.

За да бъде филмът максимално реалистичен, част от полигона на Военния университет на Беляковец е превърнат в бойно поле. 12 артисти и каскадьори участват в пресъздаването на бойните действия. В роли влизат и курсантите, които се превъплъщават във войници, офицери от Българската и Румънската армия и медицински лица. Всички възпитаници на Военния университет са облечени в униформи, копия на униформите, използвани в Първата световна война и участват в снимките с пушки „Манлихер М95“, каза зам.-началникът на Военния университет полк. Евгени Пенчев.

„Теренът е изключително атрактивен, много е близък до реалното място, където през 1916 г. се е водила битката, а и курсантите са отлично подготвени и знаят какво да правят. Курсантите превърнаха мястото в истинско бойно поле с ограждения с бодлива тел, окопи, вълчи ями точно, както е било и тогава. Така, всички посетители в музея, ще могат, след като сме им разказали за тази епопея и са разгледали експозицията, да влязат в Информационния център и буквално да попаднат в реални бойни действия. За целта ще използваме специални очила за виртуална реалност“, допълва още г-н Бойчев.

На 5 и 6 септември 1916 г. е била водена битката. Ген. Пантелей Киселов дава начало на атаката на 5 септември сутринта. Среща ожесточена съпротива от румънското командване, но до вечерта главната укрепена позиция пада. На 6 септември настъплението продължава. Следобед румънският гарнизон се предава. Българската армия превзема форта само за 33 часа и в ход, защото няма време за предварителна подготовка. Вечерта ген. Киселов влиза в освободения Тутракан. Българската армия пленява 450 офицери, 28 000 войници и цялото въоръжение на противника. Победата при Тутракан поставя началото на освобождението на цяла Южна Добруджа, а битката остава в историята като „Тутраканска епопея“.

Възстановката е част от проект, спечелен от Тутраканския музей. Проектът се нарича „Тутракан – Кълъраш, иновативен културен мост за устойчиво регионално развитие“ и предвижда изработването на два виртуални продукта, които да увлекат младите поколения към културно-историческото наследство и собствените им корени.


Ключови думи
НВУ Тутраканска епопея филм
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати