Четвъртък, 20 Oct 2022
            
Горна Оряховица Други

Потомка на Македончето участва в ритуала за 145-та годишнина от обесването му

  28.05.2021 12:05
Потомка на Македончето участва в ритуала за 145-та годишнина от обесването му

Наследничка на Македончето участва в ритуала, с който Горна Оряховица почете днес 145-та годишнина от обесването на помощник-апостола на Първи революционен окръг.

75-годишната Незабравка Ранчева е една от последните издънки на Измирлиеви род, тръгнал навремето от Горна Джумая. По майчина линия тя е правнучка на един от братята на Георги Измирлиев – Андон. Той е дядо на нейната майка и леля й, която е още жива. Незабравка и двамата й братя са последните от рода и тя продължава да събира материали за измирлиевци. Прави го и като почитане на паметта на другия брат на Македончето – Димитър Измирлиев, който посветил живота си за опазване на паметта за рода и най-бележитата му издънка.

След церемонията Незабравка Ранчева разговаря за историческата и родовата памет със зам. кмета Григор Минков. Удовлетворена съм, че пазите пламенния дух на Георги Измирлиев. Надявам се някога да се открият и следи за костите на апостола, които също като тези на Левски са в неизвестност, сподели Ранчева. От името на Общината Григор Минков й подари медна икона на покровителя на Горна Оряховица Свети Илия.

Нека пазим паметта за героите и се гордеем с делата им, но нека и да следваме техния пример, каза накрая Незабравка Ранчева.


Ключови думи
Незабравка Ранчева наследничка на Георги Измирлиев
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати