Събота, 08 Oct 2022
            
Велико Търново Други

52-годишен мъж получи шанс за живот след трансплантация на черен дроб

  21.05.2021 12:45
52-годишен мъж получи шанс за живот след трансплантация на черен дроб

Чернодробна трансплантация на 52-годишен мъж извършиха лекарите във ВМА днес, 21 май 2021 г. По информация на лечебното заведение пациентът е в добро общо състояние и остава под лекарско наблюдение. Донор е 70-годишен мъж, изпаднал в мозъчна смърт, вследствие на мозъчен кръвоизлив, а донорската ситуация е реализирана на 20 май благодарение на екипната работа на лекарите от областната болница във Велико Търново с координатори д-р Сибила Маринова и д-р Ваня Лъчезарова.

5-часовата интервенция започна късно снощи и продължи до 03:00 часа тази сутрин. Операцията премина добре, с кратко исхемично време. Екипът беше много нахъсан за работа – това е първата трансплантация, която правим за тази година. Пациентът се намира в добро състояние, коментира проф. Никола Владов, ръководител на трансплантационния екип, цитиран от пресцентъра на ВМА.

В късния следобед на 20 май експлантационният екип, ръководен от доцент Ивелин Такоров, пътува с военния самолет „Спартан” до Велико Търново, където се намираше донорът, уточняват от ВМА. Ръководството й изказва своята изключителна благодарност към близките на донора, които въпреки трудния за тях момент, са разрешили експлантацията на органите.

Благодарим за пореден път на екипите на Военновъздушните сили, на нашите приятели от Авиобаза „Враждебна”, за светкавичната реакция. Благодарим и на колегите от МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов” за перфектната организация при осъществяване на експлантацията на органите, коментира още проф. Владов.

Министерството на здравеопазването и Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ също благодарят на близките на починалия мъж за хуманния жест, като поднасят своите съболезнования на семейството./ сн. ВМА


Ключови думи
донорска ситуация д-р Сибила Маринова д-р Ваня Лъчезарова ВМА
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати