Сряда, 29 Дек 2021
            
Велико Търново Темида

Над 40 студенти ще проведат задължителната си практика в правораздавателните органи във Велико Търново

  17.05.2021 16:22
Над 40 студенти ще проведат задължителната си практика в правораздавателните органи във Велико Търново

Председателите на Районния и Окръжния съд във Велико Търново – съдия Теодорина Димитрова и съдия Младен Димитров, днес посрещнаха над 40 студенти от трети и четвърти курс в специалност „Право“. С приветствие на двамата административни ръководители започна задължителният студентски стаж на бъдещите юристи.

В продължение на две седмици, от 17 до 28 май, младежите ще имат възможност да наблюдават реални заседания по наказателни и граждански дела и да контактуват със съдии и съдебни служители от двете съдебни институции, а в края на практиката си те ще трябва да представят изготвени от тях доклади по предварително предоставени им дела. Присъствието на бъдещите юристи в съдебните зали ще се осъществява при строго спазване на противоепидемичните мерки, като влизането им в заседание ще се извършва на малки групи, съобразно броя на участниците в съдебния процес.

Общо 23 са четвъртокурсниците, които ще проведат задължителната си практика в Окръжен съд – Велико Търново тази година. Те са възпитаници на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“. Съдия Димитрова и прокурор Невена Орманджиева от Окръжна прокуратура – Велико Търново пожелаха на младите прависти да успеят да извлекат максимално знания и ценен опит по време на двуседмичното си присъствие в съдебните зали. „Щастливи сме, когато ентусиазирани млади хора посещават Окръжен съд – Велико Търново. Надявам се тази практика да е ползотворна за вас. Едно е да четеш законите на книга, а съвсем различно, когато видиш как реално се прилагат“, обърна се към младите хора председателят на Окръжения съд във Велико Търново.

Близо 20 третокурсници от Великотърновски университет „Св. св. Кирил и Методий“ и Нов български университет бяха посрещнати от председателя на Районния съд във Велико Търново съдия Младен Димитров. „Предполагам, че за всички вас ще е интересно да се запознаете пряко с работата на съда. Надявам се присъствието ви в съдебните ни зали да е полезно за вас“, каза съдия Димитров, като пожела на младите прависти ползотворен стаж.

Практиката на студентите от специалност „Право“  се провежда по предварително изготвена програма, в съответствие на изискванията на чл. 10 от Наредбата за единните държавни изисквания за придобиване на висше образование по специалността и професионална квалификация „юрист“.


Ключови думи
ВТОС
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати