Сряда, 04 Авг 2021
            
Велико Търново Други

Министър Красимир Вълчев във Велико Търново: Моделът на взаимодействие между гимназиите и висшите училища трябва да продължи

  05.05.2021 14:10
Министър Красимир Вълчев във Велико Търново: Моделът на взаимодействие между гимназиите и висшите училища трябва да продължи

 

„Класните стаи са мястото, в което учителите и учениците прекарват най-голяма част от времето си, затова в следващите години обновяването на материалната база трябва да е приоритет. По Плана за възстановяване и устойчивост са заложени средства за обновяване на 2000 училища, както и за изграждане на СТЕМ-центрове в много от тях. Вече успяхме до открием близо 50 центъра. До есента предстои одобрението на всички 260 проекта, които са кандидатствали. Ако операциите по Плана за възстановяване и устойчивост стартират навреме, до две години и половина всички български училища ще могат да разполагат с центрове за обучение в областта на природните и математически науки“.

Това каза министърът на образованието Красимир Вълчев по време на откриването на новия СТЕМ-център в Природо-математическата гимназия „Васил Друмев“ във Велико Търново.

Министър Вълчев допълни, че СТЕМ-центровете в математическите и природо-математическите гимназии са фокусирани към придобиване на по-задълбочени профилирани умения от учениците. Той посочи, че за целта е сключено споразумение между ТУЕС, ПМГ „Васил Друмев“ и Технически университет – София за подпомагане на гимназията.

„Целта ни е Велико Търново да бъде един от центровете за обучение по информационни технологии. Смятам, че моделът на взаимодействие между висшите училища и природо-математическите гимназии трябва да продължи да се реализира и утвърждава. Уверен съм, че Велико Търново ще се превърне в един от новите центрове на информационните технологии“, каза министърът.

Новият СТЕМ-център на ПМГ „Васил Друмев“ е разположен върху площ от 514 кв. метра и включва пет съвременни учебни зали по физика, химия, биология и компютърни науки. В Кабинет 1 има мобилната виртуална лаборатория със „стереоскопични лаптопи“. Във втория кабинет по физика всеки ученик ще може за използва комплекти по електроника, програмиране и роботика. С тях децата ще могат да работят както по предварително зададени проекти, така и по такива, измислени от тях. Третата стая ще изпълнява функцията на мултифункционална презентационна зала. Там ще могат да се правят презентации, да се провеждат извънкласни дейности и да се работи по проекти. Четвъртият кабинет е химическа лаборатория, оборудвана със специализирани работни маси. Петото пространство също е за обучение по химия. За него е осигурена интерактивна техника и образователен софтуер, чрез които теоретичната част от обучението да бъде оптимизирана и подобрена. Центърът притежава и виртуална СТЕМ-лаборатория с последно поколение технология за стереоскопична 3D проекция. Коридорът и общото пространство на етажа са превърнати в зони за дискусии, презентации, прожекции и отдих.

Проектът е реализиран по Национална програма „Изграждане на училищна STEM среда“ на Министерството на образованието и науката.


Ключови думи
Красимир Вълчев ПМГ СТЕМ
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати