Петък, 06 Авг 2021
            
Общество Сухиндол

Камбанен звън от храма „Св. Петка“ огласи Коевци след близо век

  05.05.2021 14:04
Камбанен звън от храма „Св. Петка“ огласи Коевци след близо век

С водосвет беше осветена камбаната за новоизградения храм „Св. Петка“ в сухиндолското село Коевци. Десетки жители и гости се събраха пред църквата, за да чуят камбанения звън. Водосветът и освещаването отслужи отец Христо, който поръси за здраве хората, дошли да запалят свещ в днешния ден. С поздрав към всички се обърна и кметският наместник на селото Тоня Петкова.
„Преди две години, заедно с помощта на Община Сухиндол и кмета инж. Пламен Чернев, всички ние положихме усилия, за да върнем духовността в нашето село и да изградим православен храм. Днес нашата църква „Св. Петка“ посреща вярващи и е място за молитва и упование. Щастлива съм, че днес, за пръв път от десетилетия, в Коевци прозвуча камбанен звън. Благодарение на щедрите дарители и вашата отдаденост на каузата, храмът в нашето село е изцяло завършен. Вие показахте, че добрите дела са безкористни, че бъдещето на нашия народ не е толкова черно, колкото го чертаят статистиците в големите ведомства. Защото бъдещето сте всички вие, които обичате родното си село“, каза Тоня Петкова.
Кметът на Община Сухиндол инж. Пламен Чернев изрази своята радост, че храмът в Коевци вече има камбана.
„Щастлив съм, че във време, в което хора губят вярата си, много дарители помогнаха за изграждането на храма. Благодаря и на нашият народен представител Весела Лечева, която помогна за изграждането на храма чрез Комисията по вероизповеданията. Така успяхме да възстановим духовността в нашето село, което нямаше храм. Благодаря на всички дарители. Господ здраве да дава на тях и техните семейства. Защото ние сме преходни на тази земя, минаваме и заминаваме, но направеното остава. Защото с обединение, знание и просвещение нашият народ се е спасил в тези трудни години на робство. Във всички епохи духовността и езика са ни съхранили като народ и етнос. Благодаря на всички, които не забравят, че основната задача на всеки един е и да дарява. Може да не е на храм, защото ръка, която дава, не осиромашава, както е казал народът. Да благодарим на всички кметски наместници, които опазват храмовете в населените места от общината“, сподели инж. Пламен Чернев.
Камбаната  и конструкцията са дарение от местна жителка, която не пожела името й да бъде оповестявано. Тя получи плакет и благодарствен адрес от кмета инж. Пламен Чернев, както и грамота от кметския наместник Тоня Петкова.
В селото е имало храм преди близо век, след което Коевци остава десетилетия без молитвен дом. Храмът „Св. Петка“ беше изграден в края на 2019-та година с помощта на дарители и на кмета инж. Пламен Чернев.


Ключови думи
Св. Петка Коевци
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати