Сряда, 28 Сеп 2022
            
Велико Търново Други

Якоб ван Бейлен постави въпроси относно проекта „Fairdeal”

  05.05.2021 10:15
Якоб ван Бейлен постави въпроси относно проекта „Fairdeal”

Въпроси относно функционирането на платформата “Fairdeal”, създадена от Община Велико Търново, постави общинският съветник Якоб ван Бейлен. Веднага след встъпването си в длъжност, холандецът отвори в дневния ред на Съвета темата за разходването на обществени средства. Той посочи платформата “Fairdeal” като пример за добра инициатива, но с неясна ефективност.

„В началото на проекта FairDeal, целта беше създаването на платформа за занаятчийски и фермерски продукти. Това e добра инициатива и затова аз силно я подкрепям. Но като съветник се съмнявам, че в този случай публичните средства са разходвани ефективно“, посочи ван Бейлен. Той сподели наблюденията си, че в тази платформа в момента се продават най-вече бижута и някакви предмети на изкуството, но не и фермерски продукти.

Платформата „Fairdeal“ е създадена с финансиране по програма „INTERREG V-A Румъния-България 2014-2020“. Проектът беше приключен на 08 март 2020 г. като от общия бюджет за дейностите във Велико Търново са изразходвани 727 125,03 лева. Част от средствата са съфинансирани от общинския бюджет, затова са важни въпросите на Якоб ван Бейлен относно ефективността при разходването им.

„След проведените 2 семинара и около година и половина за регистрация на доставчици виждам само трима. В платформата са качени общо 55 артикула“, посочи общинският съветник. Според негови изчисления тази платформа би могла да има обем предлагани 150 000 продукти за над 3 млн.лв., ако всички доставчици се бяха регистрирали и бяха предложили по 10-20 свои изделия.

„След година и половина функциониране на платформата реалността е 55 артикули на обща цена 1887 лева. Това е повече от намаление с хиляда пъти от целите на проекта“, заяви съветникът.

Ван Байлен повдигна въпроса какви са причините над 9000 занаятчии, събрани в базата данни по проекта, да не се присъединят като доставчици и дали са активно информирани за възможностите й. Останалите въпроси по темата общинският съветник ще внесе до кмета за следващата сесия.

Междувременно той предложи доброволно техническа помощ на екипа, който е създал платформата, за да се поправят някои неточности в нея.

В хода на разискванията по текущите проекти на Община Велико Търново той постави питания и за създаването на мобилни приложения за туристическия продукт в общината, както и за качването он-лайн в Google Maps на разписанията на градския транспорт.


Ключови думи
Якоб Ван Бейлен
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати