Петък, 09 Юли 2021
            
Общество

В Леденик създадоха дом за щъркели

  08.04.2021 15:22
В Леденик създадоха дом за щъркели

Двойка щъркели са най-новите жители на Леденик. Птиците се заселиха в гнездо, създадено от човешка ръка. Трогателната история разказва кметът на великотърновското село Антон Кръстев:

„Щъркелът е символ на промяната, на отиващата си зима и идващата пролет. Никой не може да остане безразличен към гледката на щъркел в гнездо. Впечатляваща е оттадеността на тези птици в отглеждането на малките им, гледката на родителите, носещи храна за децата си, неминуемо ни подсеща и за нашите деца и внуци и всички радостни моменти, свързани с тях.
В четвъртък 01 април (Денят на шегата) монтирахме две метални конструкции за гнезда за щъркели в село Леденик. Идеята за това възникна спонтанно, но осъществяването и съвсем не беше шега! Пътят от идеята до реализацията беше не лек - преглед на много статии, консултации със специалисти и съгласуване с институции.
Само няколко дни след монтажа на гнездата, след деня на размисъл в Събота и след изборния ден в Неделя, чудото се случи… Символите на промяната и идващата пролет харесаха своя нов дом в село Леденик! Имаме си двойка щъркели, на които жителите на селото вече казаха добре дошли, усмихват се и им махат с ръце, а те отговарят с щракане на клюнове“.

От Кметството в Леденик изказват искрени благодарности на двама души. Пенсионираният заварчик от Англия Джон Денахи помага за сглобяването на гнездата, а Владислав Иванов прехвърля много литература и чертежи, докато бъде направен най-добрият и вече доказано успешен модел на гнездо. Благодарности има и към работниците към село Леденик – Диян, Кафата, Силвия, Ивелина и Драгомир, към Фирма HIT Lighting – бай Марин и компания, без които селото не може, Енерго-Про ЕРП – цялото ръководство, начело с г-н Минчев, началникът на група Сергей и участвалите в монтажа.

Сн. Кметство Леденик

 


Ключови думи
Леденик щъркели
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати