Понеделник, 28 Юни 2021
            
Други Свищов

Стопанската академия в Свищов посрещна Еразъм студенти от над 10 държави

  24.03.2021 06:24
Стопанската академия в Свищов посрещна Еразъм студенти от над 10 държави

Студенти от над 10 държави избраха Стопанска академия „Димитър А. Ценов” за обучението си по програма „Еразъм+” през летния семестър на учебната 2020/2021 г. В свищовското висше училище те бяха приветствани на информационна среща, проведена съобразено противоепидемиологичните мерки, от доброволци на студентската организация ЕСН – Свищов (Erasmus Student Network). Новите Еразъм студенти бяха запознати с историята на крайдунавския град и на Академията. Членовете на ЕСН – Свищов поясниха, че Студентска мрежа „Еразъм” е най-голямата доброволческа студентска организация в сферата на висшето образование в Европа, която осигурява възможности за културно разбирателство и личностно развитие, като следва принципа „Студенти помагат на студенти”. Домакините представиха местната секция на ЕСН, нейните основни цели и дейности, както и екипа от доброволци, които ще подпомагат чуждестранните студенти по време на тяхната мобилност. Представителите на ЕСН – Свищов споделиха идеи за интеграционни и социални дейности и събития през летния семестър, и окуражиха „Еразъм посланиците” да се включат в тях, с което да допринесат за общо и незабравимо „Еразъм+” приключение.
Първата инициатива, в която се включиха новите Еразъм студенти заедно с доброволци от ЕСН – Свищов, бе старта на тазгодишната (12-та поредна) кампания „Дръвче засади, Земята украси”. Организатор на екоинициативата е гл. ас. д-р Радослав Йорданов – преподавател в свищовското висше училище. Стартирала през 2013 година, тази инициатива привлича различни участници – студенти, преподаватели, ученици, граждани. Бивши възпитаници на Свищовската Алма матер, участвали в кампанията, вече са пренесли и реализират инициативата и по родните си места.
Като първи участници в тазгодишната кампания, новите чуждестранни студенти се включиха с много настроение и ентусиазъм при подготовката на терена, засаждането и поливането на дръвчетата, и заявиха желание за участие и в други инициативи. Доброволците от ЕСН – Свищов споделиха, че възможностите за включването в местни инициативи и организирането на събития с различен обхват са от изключителна важност за успешната адаптация на чуждестранните студенти на СА „Д. А. Ценов” към местната атмосфера и начин на живот. Според тях, това спомага за постигане на желаната интеграция, а също и на по-мащабната цел на програма „Еразъм+” за обогатяване на знанията, общата култура и способностите на младежите.
Посрещането на поредните Еразъм студенти, избрали свищовското висше училище за трупането на икономически знания и умения, и засилващият се интерес към реализирането на мобилности с цел обучение са още едно доказателство за добрия имидж, който Стопанска академия „Димитър А. Ценов” има в международното образователно пространство.


Ключови думи
Стопанска академия Еразъм
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати