Вторник, 27 Сеп 2022
            
Горна Оряховица Култура

Ценна картина постъпи във фонда на Галерията в Горна Оряховица

  22.03.2021 17:12
Ценна картина постъпи във фонда на Галерията в Горна Оряховица

Ценна картина постъпи във фонда на Художествената галерия „Недялко Каранешев“ в Горна Оряховица. Портретът на Атанас Буров, дело на Иван Караиванов, е едно от най-новите произведения на автора. На Галерията то бе дарено от Димитър Николов.
Този символичен жест, отправен към галерията в града ни, е засвидетелствано уважение и към автора на творбата – Иван Караиванов, художник с богата творческа опитност и чувствителност. По волята на дарителя, картината ще бъде окачена в Гербовата зала на Община Горна Оряховица, където смислово и съдържателно намира достойно място редом с друго произведение от същия автор – портрет на Елена Грънчарова. Тези два образа, пропити с историята на Горна Оряховица, създаващи знакова същност и идеологична значимост, преоткриват логично мястото си в сградата на Общината, коментира уредникът на Галерията д-р Деница Иванова-Алексадрова.
Иван Караиванов е едно от добре познатите имена на творци в града ни. Автор с дълъг житейски и творчески път, неговата палитра е уравновесена, прецизно изследваща всяка форма или трепкаво вибрираща в цветните мазки на живописното светопредаване. Предпочитаните сюжети са вдъхновявани от природата, от града, от красотата на българската селска къща с характерния й градеж, от родното. Често под четката на Караиванов заживяват и образи от историческото ни минало със силно символно присъствие. Чувството за познато засилва усещането на близост и сродяване с творческата действителност на художника, описва автора д-р Александрова.
През лятото бях в ателието на Иван Караиванов, за да се запозная със здравословното му състояние. Тогава картината бе започната.

Поръчах я за себе си, но прецених, че е по-добре да постъпи във фонда на Галерията. За мен е важно да се опазва културната памет на Горна Оряховица и апелирам всички ценители да съдействат, за да не се разпилее наследството на Иван Караиванов, бе краткият коментар на Димитър Николов.


Ключови думи
Иван Караиванов Атанас Буров д-р Деница Иванова.Александрова Галерия "Недялко Каранешев"
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати