Понеделник, 16 Май 2022
            
Велико Търново Други

Енорийският свещеник на Католическата енория във Велико Търново Страхил Каваленов бе ръкоположен за Никополски епископ

  19.03.2021 16:07
Енорийският свещеник на Католическата енория във Велико Търново Страхил Каваленов бе ръкоположен за Никополски епископ

На 19 март 2021 г. от 12 ч., на празника на Св. Йосиф, в Катедралния храм „Св. Павел от Кръста“ в гр.Русе, Н.В.Пр. Монс. Анселмо Гуидо Пекорари – титулярен Архиепископ на Популония и Апостолически Нунции в България, ръкоположи отец Страхил Каваленов за Епископ на Никополския диоцез.

Монс. Страхил Веселинов Каваленов е роден в с. Разград (обл. Монтана) на 25 март 1966 г., където е прекарал и детството си. След това се премества в София, където живее около 20 години. Дипломира се в Историческия Факултът на СУ „Св. Климент Охридски“ през 1992 г.Учи философия и теология в Лугано (Швейцария), в Краков (Полша) и в Рим в Папския Латерански университет, където през 2009 г. получава бакалавърска степен. На 18 април 2009 г. е ръкоположен за свещеник в Никополската епархия. От 2009 г. е енорийски свещеник на енория „Дева Мария на Броеницата“ в гр. Велико Търново, а от 2012 г. става енорийски свещеник и в енория „Блажен Евгений Босилков“ в гр. Габрово. През 2018 г. е назначен от Монс. Петко Христов за Генерален викарий на Никополския Диоцез. На 14 септември 2020 г. е назначен за Апостолически Администратор на съшия диоцез. Освен български език, говори италиански, полски, френски, руски, латински, старогръцки. На 5 октомври 2020 г. е отличен с ордена „Кръст за заслуги“ от Суверенния Малтийски орден. На 20 януари 2021 г. е избран от Папа Франциск за епископ на Никополския Диоцез.

По време на папската Визита в България той бе преводач на Светия Отец Папа Франциск.  След това Папа Франциск написа на Апостолическия Нунции в България, монс. Анселмо Гуидо Пекорари, благодарствено писмо за успешната Визита, в която казва: „Специални благодарности на Отец Страхил Каваленов, който толкова успешно се справи като предовач и в същото врем ми даде прекрасно свидетелство за апостолско усърдие“.

https://www.facebook.com/vaticannews.bg


Ключови думи
Страхил Каваленов епископ католици
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати