Четвъртък, 03 Юни 2021
            
Велико Търново Избори 2021

На старт: 30 листи и 241 кандидати в областта откриват надпреварата за новия Парламент

  05.03.2021 09:42
На старт: 30 листи и 241 кандидати в областта откриват надпреварата за новия Парламент

Днес е оофициалното начало на предизборната кампания. На старт във Великотърновска област застават 8 коалиции, 22 партии и общо 241 кандидати, които ще се борят за осемте мандата, излъчвани в IV Мнгомандатен избирател район. Всички, регистрирани от ЦИК, партии и коалиции са регистрирали лист в Търновската РИК. Така че бюлетината в областта ще е пълна - с 31 позиции - 30 за регистрираните листи и една за тези, които не подкрепят никого. Очертават се интересни сблъсъци, включително задочен диспут по темата COVID-19 между лицето на националната политика проф. Костадин Ангелов и един от главните му опоненти доц. Андрей Чорбанов. Здравният министър ще води листата на ГЕРБ-СДС, а имунологът е водач на „Има такъв народ”.

Според социологическите агенции пет партии са сигурни в представителството си в бъдещия Парламент, а още две имат сериозни шансове. Сигурните са ГЕРБ-СДС, „БСП за България”, ДПС, „Демократична България – Обединение”, „Има такъв народ”, а близо до чертата са ВМРО и „Изправи се! Мутри вън”. Местните анализатори дават по два мандата на двете големи коалиции, като и двете имат потенциал да вземат по още един. Но това вече ще зависи от представянето на останалите играчи и най-вече на това дали тези, които са близо до границата, ще я прескочат и ще се окажат в Парламента.

В листите, предложени от основните играчи, има доста познати лица, но пък и сериозно обновление. ГЕРБ-СДС излиза с много различна листа от преди 4 години. От сегашните трима депутати на управляващата партия, само един има шанс да повтори мандата си и то при добро стечение на обстоятелствата – Станислав Стоянов е четвърти и мястото му може да се окаже избираемо, ако ГЕРБ остане в управлението и някой от поставените на по-предни места бъдат изтеглени в изпълнителната власт. Досегашните народни представители Станислава Стоянова и Клавдия Ганчева въобще не са в листата. Местният отбор на коалицията разчита на силното лидерство на здравния министър и на сериозно гражданско присъствие. Второто място след професор Ангелов е за още един професор – областния управител Любомира Попова, която е сред най-добре приетите лица на ГЕРБ. Трети е председателят на ОбС в Горна Оряховица – издателят Димитър Николов, който е от гражданската квота на ГЕРБ. В листата има още двама лекари – хирургът д-р Николен Стойнов е пети, а педиатърът д-р Валентин Точков – девети.

В БСП също има обновяване на листата, въпреки че двама от сегашните депутати ще си запазят местата  и в следващото Народно събрание. Рокадата между Явор Божанков, който пое лидерството, и водача на предишните избори Весела Лечева все пак е знакова за желанието за обновление в партията. Средната възраст на листата на социалистите и партньорите им е само 42 години, което също е знак за търсене на нови млади и активни лица. Третото място в листата е за лекар – гинекологът д-р Анета Маноилова. Четвъртото място е за представител на гражданската квота – земеделският производител Симеон Вачков, а пети е общинският лидер във Велико Търново Михаил Михалев.

На млади и активни хора залага и ДПС, където подмладяването си личи най-силно. Този път Движението залага на изцяло местни хора без национално известни имена. Даването на път на млади политици е политика на ДПС в цялата страна за тези избори. Във Велико Търново листата се води от областния лидер на Младежкото ДПС Мастън Мастънов, който със своите 29 години е може би най-младият водач на листа в областта. Втори е областният лидер Гюнай Далоолу, а трети – общинският съветник в ОбС В. Търново Сунай Мунков.

Новият играч в политиката „Има такъв народ”, също подхожда много амбициозно във Велико Търново. С водач като доц. Андрей Чорбанов, който е една от големите звезди, изгрели в споровете за политиката срещу пандемията от коронавируса, партията заявява претенции не за едно, а за две места от В. Търново. Само че партията на Слави Трифонов си остава голяма неизвестна на тези избори. Социолозите дават голям процент на „Има такъв народ”, но проблемът е, че избирателите на такива формации обикновено са под въпрос дали въобще ще си направят труда да гласуват. Ако все пак феновете на Слави си потвърдят заявките и пред урните, наистина могат да претендират за нова голяма сила. Втори в листата е областният координатор Момчил Иванов, а трети е докторът по конституционно право и преподавател в Стопанската академия Христо Дочев.

Десните формации, предшественици на „Демократична България”, правят по правило добри резултати във Велико Търново и са имали свой депутат от областта, когато, разбира се, успеят да прескочат бариерата на национално ниво. Последния път това не се получи, но сега социолозите дават стабилно присъствие на коалицията между „Да, България”, ДСБ и „Зелено движение”. Така че Калоян Янков, който е водач на листата, има шанс да се окаже в Парламента. След него в листата също е адвокат – Людмила Илиева, която е член на националното ръководство на ДСБ и общински съветник в Горна Оряховица. Третото място е за уважавания  гинеколог д-р Мавроди Калейнски.

ВМРО, което според статистиките е близо до границата на четирите процента, залага на традициите и на своя досегашен депутат доц. Милен Михов. Втори е бившият кмет на Златарица Пенчо Чанев, а трета е преподавателката Юлия Тонкова.

Другата формация, която е близо до участие в Парламента – на Мая Манолова и партньори залага на популярния финансист Юлиян Войнов. След него е бившият финансист в Община Велико Търново Цветомир Енев, третото място е за областната координаторка и мениджър на офиса на Пенсонно-осигурително дружество „Алианс” Силвия Кирилова.

Извън обсега на социолозите остават „Републиканци за България”, но за публиката в търновския изборен театър те са интересни заради лидера си Цветан Цветанов. Все пак той е търновски депутат и не се отказа от региона си дори и след раздялата с ГЕРБ. В неговата листа са все млади специалисти, непознати за политиката. Втори е Харвардският възпитаник Стефан дойкин, а трети е един от мениджърите на „Захарни заводи” Борислав Ангелов.

Коалицията на „Воля” и НФСБ е сложила за водач във Велико Търново варненския бизнесмен Антон Стоев, а втори е бившият депутат на патриотите Георги Колев.

Интересен водач пускат и АБВ, които подхождат доста амбициозно на тези избори и градят цялата си стратегия около личността на главния противник на ковид-политиката Атанас Мангъров. Във Велико Търново партията залага на бившия ректор на НАТФИЗ Любомир Халачев.

Реално две трети от 30-те листи ще участват в тези избори на олимпийския принцип. Някои от тях дори са само с по един или двама кандидати.

Междувременно ЦИК изтегли и поредността на номерата, под които те ще бъдат вписани в бюлетината. В IV МИР няма заявени независими кандидати, така че ще има само 31 позиции – 30 за партиите и коалициите и последната e за тези, които не подкрепят никой от кандидатите

Ето подредбата на всички партии и коалиции:

1 - ПП „ВМРО – българско национално движение“

2 - ПП „Ние, гражданите“

3 – ПП „Български национален съюз „Нова демокрация“

4 - Коалиция „БСП за България“

5 - ПП „Възраждане“

6 - ПП АБВ

7 - ПП „АТАКА“

8 - ПП „Консервативно обединение на десницата“

9 - ПП ДПС

10 - ПП „Българска прогресивна линия“

11 - Коалиция „Демократична България – Обединение“

12 - ПП „Възраждане на Отечеството“

13 - Коалиция „Движение ЗАЕДНО за промяна“

14 - ПП „Българско национално обединение – БНО“

15 - ПП „Нация“

16 - ПП „МИР“

17 - „Граждани от протеста“

18 - Коалиция „Изправи се! Мутри вън!“

19 - ПП „Глас народен“

20 - Партия „Движение на непартийните кандидати“

21 - ПП „Републиканци за България“

22 - ПП „Правото“

23 - ПП „Благоденствие-Обединение-Градивност“

24 - Коалиция „Патриотична коалиция – ВОЛЯ И НФСБ“

25 - ПП „Партия на ЗЕЛЕНИТЕ“

26 – ПП „Общество за нова България“

27 – ПП „Български съюз за директна демокрация“

28 - Коалиция „ГЕРБ – СДС“

29 - ПП „Има такъв народ“

30 - ПП „Пряка демокрация“


Ключови думи
Парламент избори РИК Велико Търново листи
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати