Четвъртък, 29 Сеп 2022
            
Велико Търново Темида

Апелативният съд във Велико Търново потвърди присъда за двойно убийство, маскирано като пожар

  24.02.2021 15:15
Апелативният съд във Велико Търново потвърди присъда за двойно убийство, маскирано като пожар

Състав на Апелативния съд във Велико Търново потвърди решение на Окръжния съд в Габрово, с което подсъдимият Веселин Н. от с. Богданчовци е признат за виновен в поръчителство на двойно убийство. То бе извършено през август 2017 г. Жертвите са 61-годишната Еленка С. и 70-годишният й съпруг Илия. Труповете на възрастното семейство бяха открити сред останките на изгорялата им къща в Богданчовци. Аутопсията обаче показа, че двамата за застреляни, а разследването – че къщата им е била запалена.
Веселин Н. обещал 25 хил. евро на 57-годишния тогава Лъчезар П., който вече не е сред живите, завел го до къщата на семейството. Лъчезар застрелял съпрузите, а пожарът в имота им лумнал около 2.30 ч. на 11 август 2017 г.  
Присъда от 20 г. затвор и 800 хил. лв. кръвнина получи Веселин Н. на първа инстанция.

Делото в Апелативен съд – Велико Търново е образувано на основание въззивни жалби от тримата защитници на подсъдимия. Наведени са оплаквания за допуснати съществени нарушения на процесуалните правила, необоснованост и неправилно приложение на материалния закон. Иска се отмяна на постановената присъда, като се постанови нова такава, с която подсъдимият бъде признат за невинен и оправдан по обвиненията за извършени престъпления. Алтернативно се иска отмяна на присъдата и връщане на делото за ново разглеждане от друг състав на първоинстанционния съд. Делото е разгледано от състав на Апелативен съд – Велико Търново в открити заседания на 3 август 2020 г. и 2 ноември 2020 г. и обявено за решаване.

След обсъждане на наведените оплаквания в подадените жалби, становищата на страните, подробен анализ на събраните по делото доказателства и цялостна проверка на обжалваната присъда, въззивният съд е стигнал до извода, че жалбите следва да бъдат оставени без уважение. При установената от него фактическа обстановка и изведени въз основа на нея фактически констатации въззивният съд приема, че подсъдимият Веселин И. е осъществил от обективна и субективна страна престъплението, в което е обвинен.
По отношение на определените за отделните деяния наказания, както и определеното общо наказание по реда на чл. 23 от НК, въззивният съд намира, че те са правилно определени от ОС-Габрово, като са взети предвид всички смекчаващи и отегчаващи вината обстоятелства и в максимална степен биха довели до реализиране на генералната и специалната превенция, както и до постигане на целите, визирани в чл. 36 от НК. 

По отношение на гражданско-осъдителната част, въззивният съд намира, че ОС-Габрово правилно е уважил предявените искове в пълния им претендиран размер. Същите следва да се заплатят от подсъдимия ведно със законната лихва от датата на увреждането до окончателното изплащане.
Решението на Апелативен съд – Велико Търново подлежи на обжалване пред Върховния касационен съд.


Ключови думи
Апелативен съд Велико Търново Богданчовци двойно убийство
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати