Сряда, 05 Май 2021
            
Избори 2021 Политика

Социалистите в 5 общини номинират Весела Лечева за водач на листата

  02.02.2021 11:58
Социалистите в 5 общини номинират Весела Лечева за водач на листата

Всички 10 общински партийни организации на БСП в област Велико Търново са номинирали Весела Лечева за нов депутатски мандат. 5 от тях – в Свищов, Павликени, Полски Тръмбеш, Елена и Сухиндол, искат Лечева да е водач на листата за изборите на 4 април. Лидерът на партията Корнелия Нинова е посочена за водач от 1 организация – тази в Лясковец.
Данните обобщи областният председател и член на Националния съвет на БСП Мариана Бояджиева след приключване на отчетния цикъл по общини, продължил от 22 януари до 1 февруари.
Мариана Бояджиева е номинирана от 7 общини – Велико Търново, Павликени, Стражица, Елена, Лясковец, Златарица и Сухиндол. Валентин Ламбев е номиниран от 6 общини – (Велико Търново, Стражица, Елена, Лясковец, Златарица, Сухиндол). Номинации от 3 общини е получил Петко Тюфекчиев – от Велико Търново, Стражица и Лясковец. Свои номинации са издигнали и общините Свищов – на Анелия Димитрова, предсдател на ОбС на БСП в Свищов и зам.-кмет на общината, Павликени – на инж. Емануил Манолов, кмет на община Павликени, и Христо Кавалски, който е председател на ОбС на БСП и на ОбС в Павликени. Социалистите в Стражица номинират председателя на ОбС на БСП там и зам.-кмет на общината Катя Петрова. Емилия Жилиева е номинирана от общинската организация на БСП в Лясковец.
Явор Божанков е предложен от 5 общини – Велико Търново, Горна Оряховица, Стражица, Лясковец и Златарица. Още двама безпартийни кандидати – ген. Цветан Харизанов и Яни Папазов, са номинирани от община Велико Търново.
Според устава на партията, водачите на листи и местата за коалиционни партньори и за представители на гражданската квота се определят на Национален съвет. Общинските ни конференции дават мнението на социалистите, как те виждат водача на листата. От община Лясковец има предложение Корнелия Нинова да оглави листата в областта, 5 общини предлагат Весела Лечева за водач. Общинските конференции имат право, без да са длъжни, да номинират и водачи на листите. Останалите четири общини са решили, че няма да направят такова предложение. Предстои Областен съвет, който, след като Националния съвет определи водачите на листи и местата на коалиционните партньори и гражданската квота, ще подреди всички номинирани. До няколко дни ще информираме кога ще бъде насрочен, уточни Мариана Бояджиева.
За пръв път неприсъствено – чрез полагане на подпис, бе проведена общинската конференция на БСП във Велико Търново. Всичките 179 делегати имаха правото да подкрепят или не предложените от пленума точки в дневния ред. Точките бяха приети с почти пълно мнозинство – обществено-политическия анализ и отчета на общинската организация на БСП , отчета на тримата настоящи народни представители, одобрен бе и проектът за платформа на партията за предстоящите парламентарни избори. Тези теми всъщност бяха обсъждани във всички общини.
Предварително пленумът бе приел предложените имена от основните партийни организации, които са получили минимум 5 номинации от 5 основни партийни организации, да бъдат гласувани анблок. В крайна сметка до Областния съвет или до НС ще бъдат изпратени имената на Весела Лечева, получила 23 номинации, Михаил Михалев с 22, 21 има за Валентин Ламбев, 20 – за Мариана Бояджиева, 13 за Петко Тюфекчиев, по 10 за Паолина Петрова и Красин Каракоцев, 7 за Стоян Витанов, 6 за д-р Анета Маноилова и 5 за Николай Петров. До НС на БСП ще бъдат изпратени имената на Корнелия Нинова (7 номинации) и Крум Зарков и Георги Свиленски с по 1. От гражданската квота са номинирани Явор Божанков (17 номинации), ген. Цветан Харизанов (2) и Яни Папазов (1).
Това са имената, които бяха утвърдени от общинската конференция на БСП със солидно мнозинство. Те бяха подкрепени от 123 от делегатите на конференцията при гласували 143, обясни Михаил Михалев.
Основната партийна организация „Доверие“ в Леденик пък издигна Румен Радев за втори  президентски мандат. Това предложение също е подкрепено от конференцията на БСП във Велико Търново - с 86% от гласувалите. На практика социалистите в община Велико Търново изпревариха с ден изявлението на Радев, че ще се кандидатира отново. Представителите на Отечествения съюз също са заявили своята подкрепа за настоящия президент на България.
Новото изпълнително бюро на БСП във Велико Търново, което беше структурирано през август 2020 г., проведе успешно първите в историята на БСП вътрешнопартийни избори. За последните месеци на миналата година възстановихме партийната организация в Пушево и започнахме да работим по възстановяването на организациите в Ресен, Присово и Русаля. Работим и по създаването на Школа за подготовка на партийни кадри, каза зам. председателят на общинската организация на БСП във Велико Търново Михаил Стойчев, който представи част от най-важните точки в партийния отчет. Стойчев допълни, че членската маса на БСП започва да се увеличава.
На областно ниво БСП вече има свой предизборен щаб. Председател е Мариана Бояджиева, а заместници са кметът на Полски Тръмбеш Георги Чакъров, лидерът на БСП в Горна Оряховица Огнян Стоянов и колегата му от Свищов Анелия Димитрова. Щабът е от 17 души, сред които има представители на всички общини.

 

 


Ключови думи
Весела Лечева Мариана Бояджиева Михаил Михалев
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати