Неделя, 23 Яну 2022
            
Велико Търново Общество

Министерството на здравеопазването се ангажира с финансирането на хибридна операционна в Областната болница във Велико Търново

  20.01.2021 16:11
Министерството на здравеопазването се ангажира с финансирането на хибридна операционна в Областната болница във Велико Търново

От бюджета на Министерството на здравеопазването ще бъдат осигурени нужните средства за хибридна операционна в изграждащия се в момента нов корпус на МОБАЛ ``Д-р Стефан Черкезов`` във Велико Търново.

Това обяви здравният министър проф. Костадин Ангелов, който днес на място инспектира как върви строежът на корпуса.

Много горд съм заради проекта. Винаги, когато се строят нови болници, се чувствам развълнуван. Болницата във Велико Търново е една от възловите в областта, още повече, че е разположена на АМ Хемус. Годишно през Спешното минават над 27 хил. пациенти, 21 хил. от които се приемат в болница. Някои от тях не успяват да стигнат живи до по-големи болници. С директора на Болницата д-р Стефан Филев говорихме за оборудването на хибридна операционна, в която да се интегрират хирурзи, съдови хирурзи, да могат да извършват спешни интервенции на хора, които имат нуждата от спешна оперативна намеса в областта на съдовата патология. Най-често това са пациентите с аневризми, за които всяка една минута е ценна. Ангажирам се с осигуряването на средства за изграждането на тази операционна, обяви здравният министър.


Проектът ще осигури специализиран достъп за хората от 10-те общини. Годишно лежащо болните пациенти са 21 хил. Като слушах данните, тази болница много прилича на университетска болница в София, числата са сравними. През болницата са преминали около 1050 пациенти с COVID инфекция. Новият корпус е модерно проектиран. Така че това е голям проект за областта, за търновци и за хората, които пътуват по магистралата и които са жертви на ПТП. За голяма наша радост през м. г. те са по-малко, сравнени с предишната, но пък знаете, че колкото и да опитваме да регулираме правилата за поведение на пътя, всеки ден средно 3 човека губят живота си във войната по пътищата, коментира проф. Ангелов.


Що се отнася до държавното финансиране, всичко зависи от проекта, който ще представи д-р Филев. Средствата, необходими за изграждането на тази хибридна операционна, ще бъдат осигурени от бюджета на МЗ, за да може да бъде изградена операционна, в която хората да получават навременна медицинска помощ. Амбицията ми е в страната да бъдат изградени 10 такива болници като Болницата във Велико Търново. По този начин ще гарантираме равен достъп на всички български граждани на територията на страната, независимо в коя точка се намират те, до медицинска грижа, обясни концепцията си проф. Ангелов. И продължи с разяснението – ако за нуждите на хирургията в дадена болница са необходими 15 операционни зали, 15 реанимационни легла, 10 хирурзи и т. н., същият брой трябва да има във всички останали 10 болници. А не да има ситуиране на високо специализирана апаратура и високо ниво на медицината само в определени точки в страната, а в същото време да имаме други точки с недостиг на такъв тип грижа. Транспортът до такава грижа е възлов и златният час в спешността са много важни, допълни министърът.

Стартирахме втория етап от строителството на новия корпус. В момента се правят подовите настилки, фаянс, теракот, предстои да стартира и поръчка за обзавеждането на корпуса с легла, шкафове, медицински инвентар и т. н. Поставили сме си срок юни преместването да е факт, обясни и шефът на МОБАЛ д-р Стефан Филев.


Вторият етап започна с финансиране от банковия кредит от 3,5 млн. лв. при 1% лихва и без залагане на имущество, който лечебното заведение изтегли.

Според д-р Филев, с хибридната операционна ще се вдигне нивото на съдовата хирургия в МОБАЛ. За работа ще бъдат привлечени и нови колеги, посочи той.

Винаги съм искал, след като се освободи, в Стара билница да се изгради отделение за терминални грижи или хоспис. Тази дейност е голям социален проблем за близките на хора в терминален стадий на онкологични заболявания, за пациенти, които искат особен тип грижи, каза още д-р Стефан Филев.


Ключови думи
проф. Костадин Ангелов МОБАЛ Д-р Стефан Черкезов д-р Стефан Филев
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати